HEM

Vinn nyheter från Formex

Vinguiden.com har besökt Formex på Stockholmsmässan, i gott sällskap av cirka 23 000 övriga besökare. Under fyra dagar har man kunnat mötas på mässgolvet och se allehanda branschnyheter samt inspireras av trender, smaker, dofter och kunskap. Vi fokuserade på avdelningarna Kitchen & Table och Taste.

Vi konstaterade att kocken, skådespelaren och programledaren Per Morberg var närvarande både personligen och i form av nya köksredskap och glas, de senare i samarbete med Orrefors. De olika glasserierna, Morberg Exclusive och Morberg Collection, består av öl-, tumbler-, rödvins- och vitvinsglas. Som han själv kommenterar samarbetet:

– Jag har alltid fascinerats av hantverket kring glasblåsning, ända sen jag var barn. Att se glasen växa fram ur glasblåsarens mun. Det är som att se en organism som plötsligt fryser.

Formex-Morberg-glas-gryta-686

Svensk design och spännande nyheter

De Morberg-designade och munblåsta Orreforsglasen beskrivs som robusta med klassisk estetik och handmålad gulddekor. Och robusta är just vad de är. Framför allt vinglasen, som verkar kunna rymma en halv flaska vin per glas. Kollektionen släpps i butik i oktober.

Formex-dalahastar-vinstopp-686

Andra roliga nyheter med svensk design som gemensam nämnare var små dalahästar i silikon från Pufz, utformade som vinkorkar. Och Sagaform lanserade glasnyheter i serien Club, där man vill skapa den lyxiga känslan av att befinna sig i en bar – fast på hemmaplan. Det serverades fräscha (alkoholfria) drinkar i tumblerglas och hela serien av barglas fanns till beskådan. Även denna serie når allmänheten i oktober.

Formex-Sagaform-686

Formex-Himmelsk-marmelad-686
Den himmelska marmeladen, med inslag av punsch, rom och rosé, kommer från Börslycke Gård.

Formex-Are-Chokladfabrik-686
Åre Chokladfabrik fyller 25 år i år och firar det med en jubileumspralin – mörk chokladkola doppad i mörk choklad. ”25” heter den, kort och gott.

Formex-Malmo-choklad-686
Malmö Chokladfabrik bjöd på ännu mer choklad. Företaget har bland annat belönats med sju medaljer i den regionala delen av International Chocolate Awards, med fokus på smaksatt choklad. Nyheter som ”Jättegod Jul” lanserades på mässan och fabriken kan skryta om att vara ensamma om att både rosta egna kakaobönor och skapa ekologiska, allergenfria chokladkakor.

Formex-kryddkvarn-686
Ett färgglatt och smart tillskott på middagsbordet är den orangefärgade kryddkvarnen tänkt för chili- och rosépeppar, som komplement till den vanliga peppar- och saltkvarnen. Från aveva-design.se.

Formex-Noa-686
Vi fick tillfälle att stanna upp och pausa en stund med drycken Noa Relax & Focus, som med sina naturliga örter ska skapa lugn och fokus. Den här har smak av fläder och rabarber.

TÄVLING

Nu har du chansen att vinna ett av tre stycken 2-pack tumblerglas, 21 cl, från Sagaform (värde 149 kr/set). Det enda du behöver göra är att svara på två frågor samt en utslagsfråga och maila in ditt svar till marie.arpnas@vinguiden.com. Sista tävlingsdag är 7 september och vinnaren meddelas under v37. Juryns beslut kan ej överklagas.

1) Hur många centiliter innehåller ett highballglas?
2) Från vilket land kommer The Nikka Whisky?
3) Vad skulle du helst vilja dricka ur Sagaforms tumblerglas?

Formex-Sagaform-tavling-686