HEM

Aktuellt

Vinguiden besöker världens största flytande whisky-mässa

Vi skickade ut vår whisky-kunnige kollega Björn på en tur med Viking Line Cinderella för att kolla in världens största flytande whisky-mässa: Cinderella Whisky Fair. 

“Mitt intresse för whisky grundades någon gång i slutet av förra århundradet då jag bjöds på en Laphroaig i en lägenhet i Norrköping. Sen dess har jag dragits mer till rökiga single malts som framför allt är kopplade till skotska Islay. 

När jag så fick möjligheten att ta med mig en vän och åka med på den utsålda torsdagskryssningen Cinderella Whisky Fair 2023 var valet rätt enkelt: Glenn måste med! Han är hobbyentusiasten som introducerat mig till så många olika whiskysorter att jag tappat räkningen och som också delar mitt intresse för de lite mer rökiga varianterna. Ingen av oss hade tidigare varit med på Cinderella Whisky Fair så vi var båda spända och mycket förväntansfulla inför vad kryssningen hade att erbjuda. 

Avfärd

Vid incheckningen blev vi snabbt varse om att den gudabenådade, gulfärgade nektarn till 95 % lockar likasinnade som oss, alltså medelålders män som verkligen gillar whisky. Stämningen var på topp redan från start. Innan ombordstigning tilldelades alla deltagare en mässkasse innehållande information om mässan, ett provningsglas med en neckhanger (som också fungerar som inträdesbiljett till mässan) samt ett antal provningsbiljetter.  

Direkt när vi kom ombord på båten möttes vi av glada miner från personalen samt en DJ som stod och spelar sköna melodier utanför taxfree-butiken. Vi gav oss iväg för att utforska båten. Utsåld kryssning innebär så klart att det är mycket folk ombord, men en mässkryssning likt denna är lite annorlunda från en standardkryssning. Mässhallen ligger på bildäck och är stängd för besökare när båten är ute och kryssar. Cinderella ligger alltså förtöjd och lämnar först hamnen vid 23:00. Mässhallen öppnar direkt klockan 17:00 och deltagarna vallfärdar till montrarna vilket gör att båten i övrigt känns relativt tom. Det var exempelvis inga problem att få sittplats på Hornblower Pub. Vi behövde heller inte köa för att beställa, vilket uppskattades.

Masterclass på Cinderella Whisky Fair

Utöver närmare 40-talet utställare på mässan erbjöds också s.k. Masterclasses – exklusiva fördjupningskurser där vi kunde förkovra oss i producenternas sortiment och lära oss mer om framställning och smaker. Masterclasses finns tillgängliga både på avresedagen samt på vägen hem och utbudet är enormt! Det finns verkligen något för alla. 

En rökig producent

För oss blev valet ändå enkelt: Ardbeg – The Lost Bottles. Islays mest rökiga producent erbjöd en provsmakning av produkter som i princip inte går att få tag på.

Paul Malone från Ardbeg som höll i Masterclassen var otrolig! Hans kunskap, engagemang och lite smått politiska approach var mycket underhållande. Dessutom är han från Glasgow, vilket gjorde honom ännu mer fantastisk att lyssna till. Paul har hållit i dessa klasser under flertalet kryssningar och kände direkt igen de frekventa entusiaster som återbesöker hans Masterclass. Upplägget för året var lite annorlunda och sortimentet han valt ut till provningen var något utöver det vanliga. 

Vad kan du om PPM?

Under en timme presenterades och provades sex olika whiskys från Ardbeg. Varje produkt överraskade och för den som är så intresserad av rökiga whisky-sorter som vi, var detta som manna från himlen. Att få prova en Ardbeg med 100 PPMs rökighet gav nästan upphov till tårar. Ardbeg lyckades sannerligen befästa sig som en favorit i mitt sinne. PPM, eller Parts Per Million, är ett mått som beskriver dropparnas rökighet. En whisky beskrivs som rökig vid omkring 30 ppm och en standardwhisky från Ardbeg brukar ligga runt 55 ppm. 

Paul gav oss dessutom tidigt en uppmaning: ”Om ni kan uppbringa en beskrivning av Ardbeg som jag inte hört tidigare, kommer jag att bjuda på en överraskning”.

Efter att jag berättat för honom att han skulle behöva lägga ut bestick för en provning likt denna, eftersom rök- och tjärigheten gör att drycken behöver skäras innan inmundigande, plockades gulddropparna fram. För något år sedan såldes en tunna Ardbeg från 1975 för 16 miljoner GBP (i runda slängar 205 miljoner kronor) och vi bjöds på smakprov från en liknande produkt. Smaklökarna slog en volt i munnen! Succé för Moët/Hennessy och Ardbeg – vi kommer att komma tillbaka.

Dyrbara droppar

Ett tips är att köpa de små provsmakningsflaskorna som finns tillgängliga för att bevara produkterna i. Man vill ju inte råka lämna kvar några dyrbara droppar och med dessa flaskor kan du enkelt ta med dig resterande dryck. För att det inte skulle bli för mycket av det goda nöjde vi oss med en Masterclass hos Ardbeg denna gång, men det finns många andra tillgängliga under mässan. 

För oss som aldrig tidigare varit med på denna mässa var det väldigt givande att få träffa alla riktiga whisky-entusiaster som besöker mässan. De är alla så kunniga och delar gärna med sig av sin visdom. Att få prata med någon som har samlat på sig över hundra whisky-sorter genom åren får en att begrunda sina egna investeringsstrategier! 

Mat och dryck ombord 

När vi nördat oss klart i whiskyns värld med Paul var det dags för middag. Buffén erbjöd något för alla – självklart serverad med iskall Lapin Kulta på fat. Vi satt till bords med ett trevligt par där mannen var en konnässör av rang. Han beskrev hur hans whisky-intresse inneburit att samlingen på över 300 flaskorna nu står överallt där hemma i lägenheten. Igenkänningsfaktorn var väldigt liten men avundsjukan sken nog igenom ändå.

Mässhallen

Dags för oss att besöka mässhallen. Direkt slogs vi av det otroliga utbud av fantastiska utställare som Viking Line lyckats få till mässan! Alla erkända och ansedda aktörer inom whisky-världen stoltserade med en egen monter. För varje steg vi tog presenterades något nytt och spännande som bara måste provas. Varje monter drar en stor publik och det tar en liten stund innan vi kom fram till själva provsmakningen. Utbudet är så stort att man nästan inte hinner prova allt av intresse. Varje monter bjöd dock på guldkorn. Alla produkter som visades på mässan fanns tillgängliga för försäljning. Man beställde enkelt sina flaskor direkt i montern och betalar när man sedan lämnar mässan. Supersmidigt! 

Att kika ner i besökarnas kundvagnar fick mig att vilja använda delar av elstödet till att fylla upp spritskåpet där hemma – något som självklart aldrig skulle sanktioneras hemifrån..!

Eftersom avsmakning av alkohol är högst subjektivt provades det drycker av mycket olika kvalitet och stil. Klart spännande var det att få prova Norrtelje Brenneris Roslags Äpple Singel Cask – en ekfatslagrad äppelmust med 44% alkohol. Även Flokis isländska Sheep Dung Smoke var något utöver det vanliga. Rökigheten i denna whisky kommer nämligen från att kornet har rökts med fårskit! 

Underhållning ombord

Mässan stänger 22:00 och vid 23:00 lägger Cinderella ut för att kryssa vidare i skärgården. Efter ett kortare stopp på Hornblower Pub igen, där vi stötte på fler whisky-kännare, körde vi en avstickare till nattklubben Etage där coverbandet Easy Kit bjöd på såväl gamla som nya hits. Dansgolvet fylldes av glada partymänniskor och när Easy Kit tog paus klev Schlagerfeber upp på scen och rev av ett rejält schlagermedley som inte gick av för hackor!

Sängdags och när vi sedan vaknade var vi redan utanför Lidingö. Cinderella är åter i hamn kl 11:00 och då öppnar även mässan igen. Under dagen hann vi med ett kortare besök till mässhallen och lite shopping på taxfreen. Kryssningen var därefter slut och avstigning sker vid 14:00.

Tack Viking Line och Cinderella för en riktigt trevlig tillställning! Vi ses nästa år!

Slutbetyg

Mässan 5/5


”Otroligt välarrangerad med ett maxat utbud. Det märks att Viking Line arrangerat mässor tidigare eftersom allt ”flyter” på. Utställarna och produktsortimenten som presenteras är väl tilltaget och bjuder på en fulländad upplevelse för en glad whisky-drickare! Gillar du whisky är denna kryssning ett måste. Ett roligt och annorlunda sätt att få prova och inhandla sina favoriter.”

Masterclass 6/5


”Hysén-klass” på Paul Malone. Om andra Masterclasses håller samma kaliber kan jag inte nog rekommendera ett besök till någon av dem när det blir dags för nästa whisky-kryssning.”

Kryssningen 4/5


”Gillar man att åka båt är detta inte den optimala kryssningen, eftersom Cinderella ligger i hamn under stora delar av mässan. Vissa gäster går säkert till sängs innan båten lagt ut och vaknar efter att hon kommit tillbaka. De ställer sig säkerligen frågande till om skeppet överhuvudtaget lämnat hamnen.”

Underhållning 5/5


”Det finns verkligen något för alla ombord och trots mycket folk känns det aldrig fullt eller trångt!”

Taxfree 4/5


”Utbudet är så klart riktigt bra! Det enda som drar ned betyget något är att det inte går att få tag på en Lagavoulin Double Matured, som tidigare bara gick att få tag på just kryssningar. I övrigt finns det man letar efter och till ett bra pris.”

Mat 4/5


”Middags- och frukostbufféerna har något för alla och det finns inget som egentligen saknas.”

Resenärer 5/5


”Alla, och då menar jag verkligen ALLA, som åker med på kryssningen är whisky-kunniga och verkligt intresserade. Se till att prata med folket ombord för du kommer bli väldigt överraskad över hur trevliga alla är och hur mycket man kan lära sig.”

Slutbetyg 4,9/5


”Cinderella Whisky Fair är ett måste för den whiskyintresserade. Ett klart spännande alternativ för dig som vill göra något annorlunda.”


Björn Ryttegård