HEM

Vinexperterna rasar mot ”godisvinet”

Jo, det är faktiskt ett vin från en seriös odlare. Och snart kan du köpa det på Systembolaget. Men Fresh & Cool Lollipop sågas redan av svenska vinexperter.

I juni lanserades ”godisvinet” på Systembolagets vinhyllor efter att ha klarat monopolföretags hårda granskning:
– Helhetsbedömningen av produkten är att den inte riktar sig till barn och ungdomar, säger Systembolagets pressavdelning.

Men trots att vinet ännu inte finns att köpa så har reaktionerna varit starka:
– Det här är inget annat än populistisk dynga, ett hån mot allt som kallas seriöst vin, och dessutom en typ av produkt som solkar ner Systembolagets moraliska flagga, skriver Andreas Grube i Svenska Dagbladet.

Vinet för 69 kronor flaskan smakar karameller och saft – och etiketten signalerar onekligen godiskänsla. Ungerska vinproducenten Paulus Molnár Borhaz beskriver sitt vin så här: ”En doft av mango och persikor och med en innehållsrik och krämig smak.” Men här i Sverige kommer nog vinet inte att få lika bra recensioner: ”Sött, sliskigt, platt och tråkigt”, är omdömet från vinexperten Andreas Grube.

Molnár är den största vingården i vinregionen Mór i Ungern, med en 130 hektar stor vingård vid foten av Vértesbergen. Förutom godisvin produceras här ett 15-tal andra viner, både rosé, vitt och rött.

Fresh & Cool Lollipop

Fresh & Cool Lollipop 2019

Art.nr: 6809 - Pris: 69 kr