HEM

Viner från Armenien – vinets vagga

Systembolaget släpper nu tre viner från Armenien på beställningssortimentet. Det ska ju vara här, i trakterna kring berget Ararat, som vinodlingen tog sin början. Fråga Noak om det.

Noak gick på grund med sin ark i trakterna kring berget Ararat. Och genast satte han några vinplantor. Det är startskottet till en av världens mest framgångsrika industrier, vinindustrin. Enligt myten.

Hur det än är med det, brukar man säga att det faktiskt var i dessa trakter, Armenien, Georgien och berget Ararat, som vinnäringen faktiskt har sin början. Detta redan för 7000 år sedan. Imponerande bara det!

Om vi tar ett raskt kliv till mer moderna tider, vet vi att en stor del av vinindustrin under 1900-talets andra hälft hade fokus på den väldiga marknaden i nuvarande Ryssland. Det är först det senaste decenniet som vi i Sverige fått chansen att prova vin från dessa trakter. Mycket sporadiskt emellertid.

Nu kommer ännu en chans då Systembolagets släpper tre viner från Armenien, tre röda, spännande viner till överkomligt pris. Vinguiden har provat dem.

Viner från Armenien

Takar Areni

Takar Areni 2012

Sötfruktiga inslag, bärigt i doft, viss koncentration med inslag av blåbär ek och starkvinstoner. Liten rustik ton, torrt, ekigt, svagt obalanserat med kryddiga inslag och en relativt bra längd med vaniljsöta inslag. Passar till grillat lamm med rostade rotfrukter.
Art.nr: 74694 - Pris: 143 kr
Van Ardi Rött

Van Ardi Rött 2015

Mycket sötfruktigt, drar åt det syltiga, sockersöta, blommigt i doft, bärigt i lättsam stil och med en liten bitter ton. Torrt, uttorkande tanniner, viss syra, inslag av blommor i smak, åter bitter ton, viss längd där den torra garvsyran dominerar fullständigt. Serveras med fördel till pasta med köttfärssås, gärna med lätt syrliga inslag.
Art.nr: 74341 - Pris: 134 kr
Trinity Eh Areni Noir

Trinity Eh Areni Noir 2014

Fin fruktighet, lätt bärsöt ton, inslag av fat, vaniljsötma i bra balanserad stil, drar åt starkvinshållet. I smak komplexa toner med bra balans, fin garvsyra med fruktiga inslag, parfymerad, lätt bitter ton med bra längd med rikligt med finess i mer bärdominerade toner.
Art.nr: 71481 - Pris: 269 kr