HEM

Aktuellt

”Vilda häxan” utsedd till världens bästa vin

Låt er inte luras av det tuffa namnet. ”Den vilda häxan” från Australien har blivit utsedd till världens bästa vin. En jury på London Wine Competition kom fram till att flaskan Wild Witch Shiraz 2015 är det bästa vin som finns just nu.

En australiensisk Shiraz har blivit korat till världens bästa vin på den prestigefyllda London Wine Competition och därmed besegrat alla konkurrenter från Italien, Frankrike, Spanien och USA. ”Den vilda häxan” – eller Wild Witch Shiraz 2015 – provsmakades av ledande vinexperter och sommelierer och landade på betyget 98 poäng av 100 möjliga. Vinet har beskrivits som ”rikt med utsökta smaker” och ”en mjuk smakexplosion” Priset för en flaska i hemlandet är cirka 700 kronor och många köpare anser att det är rena fyndet:”Jag bjöd på en flaska med några riktigt kräsna vänner och de blev helt tagna över kvaliteten och alla smaker som kom fram i det här vinet”, skriver en köpare.

Mark Pearce är vinmakaren och ägaren av Kellermeister Wines i distriktet Barossa Valley – och gissa om han blev lycklig över utnämningen:

– Vi är uppe i sjunde himlen just nu, det här är en otrolig milstolpe för Kellermeister. Det är bra även för Barossa-distriktet där det produceras många fantastiska viner. Mark Pearce och hans familj har drivit vingården sedan 1976.

Bakgrund Barossa Valley

Barossa Valley är Australiens mest kända vindistrikt, även om det är ganska litet: området är bara 30 km brett och lika långt. Invandrare från Tyskland grundade den australiska vinindustrin i South Australia i mitten på 1800-talet. De vinstockar som då planterades utgör idag grunden till framgångarna.

I slutet av 1900-talet och början av 2000-talet blev vinet från dessa stockar mycket eftertraktat. Barossa Valley är idag världsberömt för sina viner på druvan Shiraz. Den går här under namnet Barossa Shiraz och visar sig i sin bästa och mest kraftfulla form i Barossa Valley. Tack vare att Australien klarade sig undan vinlusen har Barossa Valley världens äldsta vinstockar på Shiraz-druvan.

Här är viner från Barossa Valley


Magnus Bergqvist