HEM

Världspastadagen, carbonara och vin

Världspastadagen firas från och med 1995 den 25 oktober varje år. Vi är många som gärna hyllar pastan flera gånger i veckan och en rätt som ofta hamnar överst på önskelistan är den älskade carbonaran. Vi bjuder på maten – och vinet!

Pastan ska ha skapats i Kina för sisådär 4 000 år sedan, trots att många främst förknippar pasta med Italien. Pastan tros ha kommit till Sverige i mitten av 1600-talet och blev en självklarhet i de flesta svenska hem under 1900-talet. Associations of Pasta Manufacturers of the European Union beslutade 1995 att pastan skulle hyllas med en egen dag.

Pasta alla carbonara betyder ”kolarhustruns pasta”, med syftning på den kolliknande svartpepparen som toppar rätten. Denna snabb- och lättlagade pastaklassiker matchas med fördel med några goda viner.

Pasta-carbonara-tallrik-686

Pasta Carbonara

4 port.
300 g spaghetti
150 g rökt eller rimmat fläsk (alt. bacon)
Smör att steka i
½ dl vispgrädde
½ tsk salt
1 finhackad vitlöksklyfta
3 dl riven parmesan- eller gratängost
2 krm nymald svartpeppar
4 äggulor

Så här gör du:
Koka spaghettin. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket knaprigt i smör i en stekpanna. Vispa ihop grädde, salt, vitlök och hälften av osten. Rör ner fläsk och ostblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar.

Servera pastan omgående med äggula. Och njut ett glas rött eller vitt till rätten!

Pasta-carbonara-wine-686

TÄVLING

Nu har du chansen att vinna en av tre stycken Pastaslevar med parmesanrivare från Sagaform (värde 129 kronor styck). Pastasleven är ett multifunktionellt verktyg i köket med allt-i-ett-funktion; portionsmått, parmesanrivare och serveringsslev. Det enda du behöver göra är att svara på två frågor samt en utslagsfråga och maila in ditt svar till marie.arpnas@vinguiden.com. Sista tävlingsdag är 30 oktober och vinnaren meddelas under v44.
Juryns beslut kan ej överklagas.

1) Vilken form har fusilli?
2) Från vilket land kommer pastan ursprungligen, sägs det?
3) Vad skulle du helst dricka till en spaghetti carbonara?

Pastaslev-Sagaform-686


Vinguiden
tipsar