HEM

Vår vinexpert tipsar

På Vinguiden håller vi oss ständigt uppdaterade om vilka viner som finns på den svenska marknaden. Vi provar nya viner hos leverantörer, går på vinevent, mässor och på Systembolagets nyhetsprovningar och får på så vis en bred koll. Inte minst, vi plockar verkligen russinen ur kakan och rekommenderar dessa kontinuerligt. Inför sommaren skulle jag därför vilja tipsa om ett par viner som är av hög kvalitet och har dito prisvärdhet. Och som dessutom går förträffligt till grillen.

Guimaro Mencia

Guimaro Mencia 2018

Läcker doft med massor av frukt, björnbär, lätt ekig med minerala toner och fin fräschör. I smak balanserad med strävhet, pigg syra, bäriga toner och med en karakteristisk mineral ton i avslut. Bra längd med fin balans och en liten eldig karaktär. Perfekt till grillad hamburgare på högrev med picklad rödlök och feta, smakrika såser.

Detta röda vin kommer från spanska Ribeira Sacra i Galicien där druvan Mencía dominerar. Vingårdarna är mycket branta varvid produktionen blir mycket låg. Men hela vindistriktet kännetecknas av hög ambition och viner på Mencía vinner idag allt större gehör internationellt. Guímaro är ett ypperligt exempel på varför.

Art.nr: 71399 - Pris: 174 kr

Lupus in Fabula Tenute Ólbios

Lupus in Fabula Tenute Ólbios 2017

Doftintensiv med gräsiga toner, lite fetare med inslag av fat, frukt som drar åt det tropiska och med liten eldig, rökig ton. I smak åter fruktig med drag åt det tropiska som ananas, mango och med fin eldighet med rökiga inslag och en liten mineral ton. Servera gärna till grillad vit fisk med grillad röd paprika och en grönsallad med några droppar balsamico.

Vermentino är en sardisk angelägenhet även om den också odlas i Provence, Frankrike, men då under namnet Rolle. Vindistriktet Vermtino di Gallura på Sardinien som också har högsta klassningen i Italien är ett av de allra bästa distrikten för druvsorten och där de vita vinerna gärna får en lite vaxig, fet tropisk ton i mer smakrik, intensiv stil.

Art.nr: 70772 - Pris: 240.00 kr