HEM

Unik Highland Park whisky för vikingasjälar

Vi svenskar tycks ha en förkärlek för Highland Park whisky. Och det verkar vara en ömsesidig kärlek, för nu släpper det skotska destilleriet den sista whiskyn, i en single cask-serie om tre, som tagits fram exklusivt för Sverige – ”Highland Park Single Cask Bottled for the people with Viking Soul”. 560 flaskor säljs via Systembolaget den 2 mars. Hinner man inte med detta släpp tipsar vi om två andra specialutgåvor med rötter i vikingatiden.

Skotska destillerier förknippas ofta och gärna med myter och historier, och ett av de mest mytomspunna är troligen Highland Park på Orkney. Destilleriet ligger på en karg, blåsig ö i Nordsjön och närvaron av vikingar är nästan påtaglig. Kopplingen mellan varumärket och Sverige är också stark och man fortsätter att värna om den goda relationen med de svenska konsumenterna.

Whisky och Viking Soul

I oktober 2016 släpptes den första utgåvan i single cask-serien som utvecklats exklusivt för Sverige, och den sålde slut på rekordtid. Det krävdes blott 15 sekunder, sedan var flaskorna slut. I december släpptes utgåva nummer två, som liksom ettan sålde slut på nolltid. Nu släpps alltså den tredje och sista utgåvan i denna serie, som är fatlagrad i 14 år och heter ”Highland Park Single Cask Bottled for the people with Viking Soul”. Upplagan är begränsad till 648 flaskor varav 560 stycken släpps i Systembolagets exklusiva sortiment den 2 mars.

Man kan spåra banden mellan Highland Park och Sverige ända till Vikingatiden. Highland Parks destilleri är beläget på Orkneyöarna, norr om det skotska fastlandet, som under lång tid var skandinaviska vikingakolonier. Destilleriet grundades år 1798 av Magnus Eunson, med rötter som går att spåra till svenska ättlingar. Än idag lever hantverket och upptäckslustan från vikingatiden kvar, och det är det som är Viking Soul. Highland Park går stolt sin egen väg och gör det genom destilleriets läge, människorna och sin prisbelönta, unika whisky.


Orkney, Skottland

“Highland Park Single Cask Bottled for people with Viking Soul” kommer från fat nummer 2544 och är speciellt utvalt för Sverige av Highland Parks whiskymakare Gordon Motion samt varumärkets ambassadör Martin Markvardsen.
– Med vår tydliga koppling till Sverige och Skandinavien, och som en hommage till våra svenska hängivna fans, har vi tagit fram en unik utgåva för dem. Det känns väldigt kul att de tidigare specialutgåvorna har tagits emot så väl och att så många varit intresserade, då vi är mycket måna om att fortsätta hedra vårt arv och våra svenska konsumenter, säger Martin Markvardsen.

Flaskfakta Viking Soul

“Highland Park Single Cask Bottled for the people with Viking Soul” har legat på europeiska sherryfat i 14 år och har en alkoholvolym på 59,9 procent. Doften har toner av torkade apelsinskal, söt pepparkaka, mjuk rök, aprikos och ananas. Vikingawhiskyn har smak av vanilj, kryddig ingefärston, hint av ek, och citron. Sötma och kryddighet blandas med toner av ljung och honung samt en touch av rök.

Den unika utgåvan lanseras torsdagen 2 mars och rapporteras ha sålt slut på kort tid.

Ålder: 14 YO
Fattyp: 1st Fill European Sherry Puncheon
Fatnummer: 2544
Alkoholhalt: 59,9%
Totalt antal flaskor: 648 st varav 560 säljs genom Systembolaget.
Pris: 1199 kr
Artikelnummer: 20229

Alternativ till de 560 Viking Soul-flaskorna

I slutet av februari lanserades Highland Park FIRE Edition i Systembolagets exklusiva sortiment. FIRE Edition är en eldig specialutgåva från det prestigefulla destilleriet beläget på skotska Orkneyöarna – en limiterad whisky som lagrats exklusivt i portvinskryddade ekfat.

FIRE Edition följer upp lanseringen av Highland Park ICE Edition som släpptes i början av 2016. Highland Park ICE Edition är en 17-årig whisky med toner av vanilj och den speciella smakdynamik och karaktär som är Highland Parks signum; smakrik, kraftig och balanserad. Passar bra till exempelvis mogen cheddarost och ljus choklad. Endast 30 000 exemplar tillverkas och det finns ännu några Highland Park ICE Edition på Systembolaget, för den som inte hann med släppet av “Highland Park Single Cask Bottled for the people with Viking Soul” den 2 mars.

Inspirationen till de båda specialutgåvorna härstammar från myter och legender med rötter i vikingatiden – något som Highland Park har en nära koppling till med sitt unika läge på Orkney, som under flera hundra år var en skandinavisk vikingakoloni.