HEM

Tysk prins på box

Prinz von Hessen-dynastin är en av de äldsta aristokratiska familjerna i Tyskland med cirka 800 år på nacken och med kopplingar till mertalet av Europas kungliga familjer. Familjens vision är att bidra till att återupprätta tyska Rheingau riesling som en av världens mest ädla druvor och vin och just därför fokuserar gården enbart på riesling.

Den nuvarande prinsen Heinrich Donatus Philipp Umberto förfogar över många hektar av de främsta vingårdarna i Rheingau där drygt 70 procent är så kallade ”Erstes Gewächs” med Grand Cru-status. Gårdarna är placerade i söderläge mellan floderna Rhen och Mainz som flyter samman med Nahe. Nahe som för övrigt är en ganska liten flod som rinner parallellt med Mosel, och vars relativt okända vindistrikt har drygt tusen års imponerande vinhistoria.

Världens viktigaste rieslingproducent

Vinodlingarna värms upp av solen i söder och är skyddade från norr av Taunus, den skogrika delen av skifferbergen vid Rhen. Här är hjärtat av den tyska vinproduktionen, med den antika Schloss Johannisberg som granne, och här framställs främst torra och mineralrika rieslingviner med fruktiga och parfymerade inslag som är välbalanserade med en frisk syra. Ambitionen i vinmakarteamet, under ledning av vineriets chef Dr Clemens Kiefer och vinmakaren Sascha Huber, är oerhört hög och målet är att bli den viktigaste rieslingproducenten i Tyskland – och världen. Prins Donatus vill vinna globalt erkännande för riesling, med viner som är livfulla, kraftiga och uppfriskande uttrycksfulla med en modern stil.

Gården Prinz von Hessen i Johannisberg i Rheingau är idag en av de ledande rieslingproducenterna i Tyskland och är medlem av den regionala Association of German Predicate Wine Estates’ (VDP) Rheingau. Många inom och utom landet stöder godsets mål, att etablera sig som en vinodling på toppnivå. Flera av Prinz von Hessens viner och mousserande viner har redan vunnit priser och fått internationella höga utmärkelser.

Miljömedvetet gods

Viner från gården Prinz von Hessen är lätta att känna igen i sin smak, arom, terroir och utseende. De omsorgsfulla odlingsmetoderna främjar vinernas tydliga karaktär och produktionen är inriktad på att bevara vinrankornas specifika arom och mineraler enligt den senaste forskningen. Allt för att år efter år uppnå den smak och den arom som man önskar. Godset arbetar miljömedvetet under hela vinodlingsprocessen med mineral- och näringsrika jordar, solvälsignade vingårdssluttningar, flit och omsorg samt en selektiv skörd och tekniskt avancerade tillverkningsprocesser.

Prinz von Hessen Riesling Trocken är ett riktigt allround-vin vars generösa fruktighet balanseras av en frisk syra som gör vinet lätt att kombinera med mat som innehåller såväl krämighet som sälta. Utmärkt till asiatiskt, fisk eller skaldjur. Vinet är gjort på 100 procent riesling från Rheingau. Torr, ungdomlig, frisk smak med inslag av päron, persika och lime. Vi bjuder på några härliga räkor på spett som vi tror kommer matcha Prinz von Hessen Riesling Trocken alldeles utmärkt!

Rakor-pa-spett-686

Räkor på spett

4 port.
Ingredienser
500 g stora räkor
Träspett

Marinad
1 msk ljus sirap
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
Saft av 1/2 citron
4 msk olja
Salt, peppar

Blanda samman sirap, vitlök, persilja, citronsaft, olja, salt och peppar till marinaden och lägg i räkorna. Marinera i minst 1 timme. Trä räkorna på spett och grilla (eller stek) dem i lite olja. Servera räkor på spett med sallad och bröd. Och ett glas prinsvin!

Prinz-von-Hessen-3-686

Receptkälla: Dansukker

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar