HEM

Trendspaning: Så kommer vi att fika i framtiden

Fun Baking är samlingsbegreppet för trenderna som förväntas synas mest inom bakvärlden under nästa år. Det ligger i tiden att skapa hybrider (alla minns väl semmelwrapen?), plocka in japansk matkultur och att influeras av hälsotrender. Varje år presenterar Arla Konditorrapporten – en rapport som visualiserar framtidens trender inom bakning tolkade av några av Sveriges ledande konditorer. I år är det Roy Fares, Sara Hultberg, Cecilia Andersson och Magnus Johansson som fått äran att ta fram nyskapande recept i samband med rapporten.

– ”Fun Baking ligger helt rätt i tiden. Vi fikar gärna och ofta samtidigt som konditorerna briljerar med sin hantverksskicklighet. Nu har vi utmanat ledarna i branschen att låta kreativiteten sprudla, och resultatet är en vågad och färgsprakande vision av framtidens bakverk”, säger Gunilla Blomqvist, marknadsavdelningen på Arla Foodservice.


Konditorrapporten 2015

Förutom det övergripande temat Fun Baking har Arla i Konditorrapporten 2015 tagit fasta på fyra specifika trender, som presenteras med inspirerande recept av konditorerna Cecilia Andersson, Roy Fares, Sara Hultberg och Magnus Johansson.

1. Hybriderna kommer
Hybrid eller remix är när man tar ett eller flera befintliga fenomen och blandar det till något nytt. Cronuten var först ut, semmelwrappen blev en hit våren 2015. Framöver kommer vi se fler hybrider av svenska klassiker när trenden nu letar sig in i de svenska bagarna och konditorernas sinnen.

2. Blommor och blader
Desserterna blomstrar, bokstavligt talat. 2015 har vi börjat se mer och mer ätbara blommor, färska örter och grönsaker i desserter och bakverk. De klassiska svenska smakerna har börjat leta sig in i glass, sorbet och parfait. Dill, persilja, harsyra, ärtor och gräslök har kommit stort, och vi kommer att se mer och mer av det under 2016.

3. Boostade bullar
Hälsotrenden med nya dieter, kostformer och mer fokus på det naturliga sätter prägel även på bakvärlden. Vi vill kunna fika med gott samvete och servera mer hälsosamma sötsaker till oss själva och våra barn. Vi boostar bakverken med superfood som bär, nötter, matcha och bönor men även, rödbetor, nötter och fröer. Nu kommer året då konditoribranschen detoxar på sitt alldeles egna sätt.

4. Japaner, Japaner, överallt Japaner
Japansk matkultur kommer att influera oss i allt högre grad och trenden påverkar även bagare och konditorer. Japansk dangon, Japans standardbakverk med ris som bas, äter man året om i samma grundutförande men smaksatt beroende på årstid. Vi kommer också att fortsätta variera ingredienserna i enstaka bakverk utifrån råvaror i säsong. I Sverige kan vi komma att se ”säsongens kanelbulle” eller ”säsongens biskvi”. Tydliga japanska smakinfluenser kommer att vara exempelvis ingefära, matcha och miso.

Ladda ner konditorrapporten i sin helhet här 

På Arla.se hittar du även flera härliga recept från konditorrapporten 

Källa
Bilder: Arla