HEM

Toppviner från Kalifornien

Trogen sitt arv från Gamla världen jobbar spanska Marimar Torres gärna med vingårdsviner i Kalifornien. Det är inte vilka viner som helst, utan eleganta, komplexa och personliga viner på druvorna Chardonnay och Pinot Noir.

Bara druvorna Pinot Noir och Chardonnay brukar borga för succé. När de som i detta fall är förknippade med Marimar Torres, blir dessutom förväntningarna högt ställda då historien visar att hennes viner är några av de bästa som produceras i Kalifornien.

Det kanske inte är så konstigt med tanke på att hon helst jobbar med viner från enskilda vingårdar, single vineyard-viner som det kallas. Allt sedan hon grundade sin egendom i Kalifornien har också hennes koncept varit att satsa på endruvsviner med hög kvalitet. Hon är född i Spanien och kommer som efternamnet skvallrar om från vinfamiljen Torres med säte i Katalonien och en av de producenter som lyckats bäst på den svenska marknaden.

Samtidigt går hon sin egen väg i Kalifornien och har satt ribban högt. Nu när flera av hennes viner kommer i nya årgångar blir det också tydligt att kvalitetsanspråken efterlevs.
Vinguiden har provat hennes viner som finns på Systembolaget.

Vinguiden recenserar Marimar Torres:

La Masia Chardonnay Marimar Estate

La Masia Chardonnay Marimar Estate 2014

Inslag av äppelfrukt, mycket ekinslag och med tydlig vaniljssötma som balanseras av en frisk, något bärsöt ton i bra balans.
Smakrikt med inslag av frukt, ekfat med lätt vanilin karaktär, örtiga toner, lite nötigt inslag à la bränt smör, gula äpplen i mycket sammansatt, behaglig stil.
Art.nr: 99051 - Pris: 299.00 kr
Marimar Estate Pinot Noir

Marimar Estate Pinot Noir 2017

Kryddiga toner i doft, inslag av hallon, solmogna jordgubbar, röda vinbär med drag av vanilj, kokos och finess.
Smaken bärs upp av det bärsöta där vi hittar solmogna röda bär, vinbär, hallon, julkryddiga inslag och lite mockatoner i fin balans och med elegans i längd.
Art.nr: 74480 - Pris: 429 kr
Marimar Estate Mas Cavalls Dôna Margarita Vineyard Pinot Noir

Marimar Estate Mas Cavalls Dôna Margarita Vineyard Pinot Noir 2014

Tydlig jordgubbssötma i doft med inslag av fat och även av rostade toner i aromatisk stil.
Inslag av röda vinbär, jordgubbar i mjukfruktig, välproducerad stil, solmoget med friska inslag och en lätt strävhet i bra balans med fruktsötma.
Art.nr: 75453 - Pris: 419 kr
Marimar Estate Cristina Pinot Noir

Marimar Estate Cristina Pinot Noir 2015

Elegant förpackat med inslag av både hallon, jordgubbar, granatäpplen och röda äpplen med både fattoner och röda vinbär.
Aningen stramt med påtagligt inslag av rödbärig ton och fatsötma, efterhängsen ändock mjuk strävhet i klassisk Pinot-stil med solmogna hallon och bra syra samt avslutande komplexitet.
Art.nr: 74751 - Pris: 659.00 kr