HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tina Nordström: ”Jag har blivit en pinot noir-slyna”

Två jättegoda decennier med tv-kocken Tina Nordström. Ganska precis 20 år har gått sedan hon slog igenom i ”Mat”.
– Jag har fått se hisnande mycket. Lagat mat med beväpnade vakter och med säkerhetssele på en klippa, berättar Tina för Vinguiden. Snart är hon aktuell med ett förnyat rött vin.

Det finns få tv-profiler som är så folkkära som Tina Nordström. I två decennier har hon varit ständigt aktuell som en av Sveriges mest beundrade tv-profiler. Den 12 februari 2001 gick Tina genom rutan med dunder och brak när ”Mat” med Tina Nordström och sidekicken Tomas Tengby hade premiär. Snart var ”jättegott” på allas läppar och Tina fick vaniljstängerna att sälja slut i ett nafs i Sveriges alla butiker.

– Vad som har varit roligast går banne mig inte att säga. All tid har haft sin glans och utmaning. Tittar man bakåt, som jag sällan gör, är det hisnande hur mycket jag har fått se. Jag och min kollega Benny har lagat mat på de mest udda ställen. Allt från på en strand i Kenya, med beväpnade vakter runt omkring oss, till en klippavsats på Gotland där jag behövde ha en säkerhetssele på mig ifall jag skulle ramla.

Tina Nordström gick från anonym kock till superkändis på rekordtid. ”Mat” var ett av de allra mest sedda programmen i flera år. Sedan blev hon ännu mer populär med program som Tinas kök och Tinas Ma, plus flera bästsäljande kokböcker. 2008 vann hon Let’s Dance i utklassningsstil och på senare år tjusar hon tittarna i ”Sveriges yngsta mästerkock” och ”Hela Sverige bakar”.

– Självklart var det både kul och läskigt att bli igenkänd. Det kom frågor överallt – när jag stod i kö på Apoteket, i väntrummet hos läkaren eller när jag satt med mammagruppen och pratade olika färger på kräk.

Tina var också en av de första kändisarna att lansera viner i eget namn. Redan 2013 släpptes det röda Tina Le Bistro och det vita Tina Chardonnay Reserve. Medan många andra kändisviner kommit och gått består Tinas viner. Särskilt det vita lådvinet Chardonnay Reserve är en folklig favorit.

– Det håller för att det är ett folkligt vin. Får man kalla vin folkligt? Jag menar är att det inte är ett vin som man lägger på hyllan. Det är här och nu, konsumtionsfärdigt som det så fint heter. Det passar till de flesta animaliska proteiner men också lite lätt kylt en sommardag till sallad.

För Vinguiden avslöjar Tina Nordström att det finns långt gångna planer på att förnya det röda vinet Tina Le Bistro.

– Vi smakar för fullt just i detta nu. Det ska vara ett rött, gärna med samma egenskaper som Le Bistro – alltså lika brett men med ny smak och kropp. Le Bistro är lika mycket ett pizzavin som ett snacksvin – dessutom perfekt till en mustig gryta.

Förutom dina egna, vad njuter du själv av för viner?

– Jag säger som min kollega: ”Du har gått och blivit en Pinot Noir-slyna”. Det är jag stolt över! Jag gillar det lätta, mjuka, bäriga och gärna med en liten fatkaraktär. Älskar också det mesta från Burgenland men kan absolut tänka mig ett vulkanvin, mest Pinot där också, men med andra egenskaper. Sa jag att jag gillar Nebbiolo också?

Vilka är de bästa rätterna att ta till för de lataste hemmakockarna?

– Är man lat tycker jag att man tar den rätten som man anser sig vara grym på och bara förändrar smaken. Krydda om, skär grönsakerna i andra former etc… Plättlätt och ett säkert kort för att helt spontant kunna ta fram smakskeden och säga tyst vid spisen: ”Fan, detta är ju jättegott!”

Kan du handla på ICA eller Systembolaget som en vanlig person?

– Absolut, jag är där hela tiden. Visst tittar folk, men det gör inget. Jag gillar ju det.

Bärig, ungdomlig smak med inslag blåbär, muskot, körsbär och örter.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
89 kr

Mycket fruktig smak med inslag av fat, röda äpplen, mango, vanilj och mandarin.
3000 ml - 13% -
309 kr

Fotograf: Herman Dreyer.

FAKTA

Fakta Tina Nordström:

Ålder: 47
Familj: Maken Martin, barnen Albin, 15 och Elsie, 12
Bor: I villa i Helsingborg
Yrke: Matinspiratör och programledare
Aktuell: Hela Sverige bakar, Ny ambassadör för Operation Smile och snart med förnyat rött vin.
Läs mer

Maths Nilsson