HEM

Tävla och tapetsera med vin från Raimat

Vin uppåt väggarna. Det skulle man faktiskt kunna säga i det här fallet, då det spanska vinhuset Raimat har inlett ett unikt designsamarbete med tapetföretaget Rebel Walls. Resultatet av detta samarbete är en exklusiv tapetkollektion, omfattande sex olika mönster. Ett tapetmönster är hämtat från mosaiken som pryder hallen i det anrika Raimat-slottet i Katalonien. Samma mönster som känns igen från flasketiketten på det röda vinet Anima de Raimat.

The Senses of Raimat Vineyard är en tapetkollektion där man tagit fram mönster med inspiration från slottet Raimat i hjärtat av den katalanska landsbygden, beläget på en kulle med bedårande utsikt över den lokala byn. Familjen Raventós familj köpte och renoverade slottet 1914, som fortfarande ägs och bebos av familjen.

Raimats historiska vingårdar

En vapensköld av sten, placerad vid slottsporten, förklarar sannolikt ursprunget till namnet Raimat. Skölden visar en druvklase och en hand, ord sprungna ur den katalanska formen av Raimat (”rai” betyder druva och ”mat” betyder hand), och avslöjar att det en gång fanns vingårdar på ägorna runt slottet Raimat. Närmare bestämt en av Europas största vingårdar med en historik som sträcker sig mer än 500 år bakåt i tiden, då den första druvstocken planterades på kullarna intill slottet. Vapensköldens motiv antogs av Raimat som sitt varumärke och blev även signaturen på samtliga flasketiketter.

Om slottet Raimat är snyggt och välbevarat på utsidan är det än mer känt för sin vackra interiör. Redan i hallen möts man av handmålad mosaik i toner av blått och vitt, med ett mönster som är inspirerat av vingården och omgivningarna runt slottet. I och med designsamarbetet med det svenska tapetföretaget Rebel Walls kan nu alla få möjligheten att tapetsera sina väggar med detta klassiska mönster som går hand i hand med färgpaletten för 2017, där blått är ett av ledorden.


Slottet Raimat, med anor från 1600-talet. Bildkälla: Spring Wine & Spirits

Raimat i samarbete med Rebel Walls

Genom samarbetet med vinhuset Raimat har man ambitionen att inte enbart betrakta en tapet med ögonen utan också som ett komplement till smaker. I det här sammanhanget har Rebel Walls valt att, utöver mosaikmönstret från slottet Raimat, ta fram fem kompletterande tapetmotiv – med utgångspunkt från våra fem sinnen – som inspirerats både av vårens trender och färger, och av de smaker som rödvinet Anima de Raimat baseras på. Tanken är att omgivningen kan förhöja känslan och upplevelsen när man får möjlighet att kombinera flera sinnen i samma ögonblick.

Vi frågar Emma Rudmark på Rebel Walls om tapetvåren generellt 2017. Vi har ju förstått att blått är stort.
– Ja, vad gäller trender är blått stort, men även ytor är fortfarande stort – marmor, vackra kakelmönster och mönster med känslan från vintageillustrationer är stora. Men framförallt är det experimenterande som gäller – våga tänka stort, vågat. Barnsliga mönster i vuxna miljöer, till exempel.

Hur har ni haft vinet i åtanke när ni har skapat tapeterna?
– Utöver kollektionens huvudnummer Raimat Tiles, en design som bygger på en unik kakelplatta på vingården – och även den som finns på Anima de Raimats förpackning – har vi tagit fram fem tapetmönster som komplement till denna. Varje mönster anknyter till det vi förknippar med vinet. Till exempel doften av nybryggt kaffe, smaken av choklad, som återfinns i Anima de Raimat, den intensiva blå färgen som vi förknippar med medelhavet, och så vidare.

Är det ett vanligt fenomen att tapetsera väggar som berättar en historia och skapar en känsla?
– Absolut. Ett upphittat foto från tidigt nittonhundratal blir väggkonst i trapphallen för en fabrikslokal som omvandlats till konferensanläggning till exempel, och berättar på så sätt för besökarna om byggnadens historia.

Kommer man känna att man sitter i en vingård när man har tapeten bakom ryggen?
– Om man tapetserar med tapeterna i Raimat-kollektionen kommer du inte automatiskt att befinna dig i en vingård. Våra tapeter hjälper dig en lång bit på vägen och skapar själva formen på miljön, men för att höja upp känslan av vingård får du lägga till de möbler och accessoarer som just du förknippar med en vingård. Kanske en härlig soffa, en tavla och lite medelhavsväxter eller varför inte ett stort, rustikt köksbord med lantlig charm, tända ljus, dina bästa vänner och en uppdukad god middag med ett gott vin till, säger Johanna Ek, Design Manager på Rebel Walls.

Väggar med historiska anor

Vinet Anima de Raimat är ett ungt och modernt rödvin med frukt och struktur. Lämpar sig utmärkt till lättare maträtter av kalv, kyckling och skinka liksom till vilt och hårdostar. Vinets doft är full av mörk frukt som björnbär och svarta vinbär samt kakao och kaffe, med underliggande varma, kryddiga toner av peppar och muskot. Smaken är rik med inslag av rostat fat, kaffe, kakao och mogen frukt, vilket ger en lång och kraftfull eftersmak.

– Raimat Tiles, tapetkollektionens huvudnummer, gör det möjligt för alla att pryda sina väggar med en skärva av vinhusets anrika historia. Resterande delar av kollektionen har inspirerats av själva innehållet i flaskan, det vill säga det fantastiska vinet, säger Anna Westermark på Spring Wine & Spirits AB.

TÄVLING

Nu kan du vinna din egen fondvägg i ditt vinrum! Allt du behöver göra är att svara på några frågor enligt nedan, ta en bild på vinrummet du önskar ha tapetserat med Anima de Raimat och motivera varför.

PRISLISTA
1:a pris: Tapeter i det unika mönster som avtecknats på vinetiketten Anima de Raimat Tinto. Värde 3000 kronor.
2-4:e pris: Rabattcheckar från Rebel Walls för egen beställning av tapetrullar i valfritt mönster.

Hur tävlar jag?
1. Testa dina vinkunskaper genom att svara på nedanstående frågor.
2. Fotografera den fondvägg i ditt vinrum som du skulle vilja tapetsera med det unika Anima de Raimat Tinto-mönstret och maila sedan bilden till oss.
3. Motivera varför du vill vinna.
4. Maila ditt bidrag till: michael.anderquim@vinguiden.com

Frågor:
Vad betyder ordet ”Tinto” i vinsammanhang?
1. Natt
x. Svart
2. Röd

När ett vin har tydliga tanniner – vad innebär det?
1. Att vinet smakar sött.
X. Att vinet har kraftig ekfatskaraktär.
2. Att vinet upplevs strävt i munnen.Vinguiden
tipsar