HEM

Aktuellt

Tap Room i 60-talstappning

Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm har genomgått en total makeover. Nytt, fräscht och modernt men med originalkänslan kvar från sent sextiotal, när hotellet öppnade. Vinguiden.com var där och smygprovade cocktails från Tap Room. Och fick ett snack med stjärnkocken Marcus Samuelsson och drinkexperten Linus Morgan.

Tengbom är ett av Nordens äldsta och ledande arkitektkontor och företaget ligger bakom Clarion Hotel Amarantens nya inredningskoncept. Alla hotellrum, hela entréplanet och den nya baren Tap Room har renoverats och resultatet är ett old fashioned Madison Avenue. I modern tappning och med associationer till Jackie Kennedy och Mick Jagger.

Vi hann aldrig besöka hotellrummen, men däremot fick vi en egen pratstund med Marcus Samuelsson i Tap Room, som en knapp vecka innan invigningen ännu inte var riktigt färdigsnickrad. Konceptet däremot var spikat och glasklart.

– Tap Room är en unik förlängning av restaurangkonceptet Kitchen & Table. Vi vill att svenskarna ska få upp ögonen för drinkar i flera sammanhang, och kunna samlas i en klassisk bar med nytänk för en cocktail och en matbit, säger Marcus Samuelsson som gärna mixar trender från vardagen i New York och uppväxten i Sverige.

– Öppenheten är nytt och fräscht. Här ser man både bartenders och kockar som jobbar sida vid sida, framför gästen. Vi vill att maten och drycken ska kännas åtkomlig och i nuet, fortsätter Marcus och säger att cocktailbarer är ett vanligt inslag i New Yorks gatuliv.

Fingermat med cocktails

Att skapa en upplevelse är ett uttryck som Marcus ofta återkommer till. Maten som serveras i Tap Room är gjord för att kunna ätas med fingrarna, som ostron och fish and chips, och drinkarna är blandade med kärlek och fantasi. Däremot inte med så stor mängd alkohol, för smakupplevelsens skull – och för att man ska våga prova mer än en drink.

– Det här är nytt och något som vi tror på. Vi gillar att få med oss folk och “lära om” lite grann. Som med Kitchen & Table – det var inte särskilt hett att gå och sätta sig och äta middag på ett hotell förut. Nu är hotellrestauranger minst lika poppis som fristående sådana, och det tänket vill vi förmedla vidare till cocktailbaren.

Vi sätter oss en stund med Linus Morgan, barchefen på Tap Room, som berättar mer om fenomenet cocktails på kran. Alkoholen tillsätts i efterhand och färska juicer kan hålla upp till en vecka på ett fat.

– Vi kommer att kunna skapa cocktails som smakmässigt blir ännu lite bättre efter ett par dagar på fat. Bittra smaker till exempel mognar på fat och får ett helt annat djup än vid “direktblandning”. Sedan är kranen ett sätt att sätta kunden i fokus. Det går snabbare, men hela drinken slutförs framför beställaren.

Barhäng och affärsmöte

Till att börja med finns det tre tap-varianter att välja på, The Pimm´s Cup, Off the Strip och Gimlet. En rolig detalj i baren är drinkmenyn – inbunden i gamla serietidningar.

– Jag kan säga att jag är tokigt laddad för det här! Det är väldigt sällan som man satsar på cocktails i det här omfånget – i Sverige. I New York däremot är det vanligt att man träffas på cocktailbarer. För dejten, affärsmötet, innan middagen eller bara för att hänga.

Enligt Linus kommer drinkarna att prismässigt hamna lite i underkant, jämfört med många andra barer. Han säger som Marcus att man använder sig av alkoholhaltiga drycker med låg alkohol. På så vis hamnar smakerna i fokus och de gifter sig lättare med maten som serveras.

Någon personlig cocktail-favorit?
– Då säger jag Rosewood, med grenadine, applejack, tonkaböna, lime och apelsinblomvatten. Eller en Dr Strangelove, gjord på grön kardemumma, jordgubbsdryck, citron, Manciano Bianco vermouth, kardemumma bitters och cava.

Fotnot: Tap Room öppnar den 2 maj.

Tap-Linus-Morgan-686

Tap-cocktail-686

Tap-fingerfood-686

Tap-meny-thmb

Tap-Marcus-Samuelsson-686


Marie Arpnäs