HEM

Swedish Chefs Rising Star korad

Swedish Chefs Rising Stars vs Rhône Wines är en unik kocktävling på flera sätt. Tävlingsdeltagarna har utgått från vinet när de har lagat sina rätter, istället för tvärtom, och publiken på plats får vara med och smaka på de tävlande bidragen. Kockarna är dessutom unga, mellan 19 och 30 år, men långt ifrån gröna. Vinguiden var där och följde de fyra deltagarna från spis till pris.

Swedish Chefs Rising Stars ägde rum på Aveqia i Stockholm och dagens konferencier var Alf Tumble. På plats fanns ambassadörer från Crozes-Hermitage i norra Rhônedalen, Yann Chave, ägare av Domaine Yann Chave Père & Fils, och från Lirac i södra Rhône, Rodolphe de Pins, ägare av Domaine de Montfaucon. Medan kockarna förberedde sina tävlingsbidrag erbjöds det möjligheter att prova olika sorters viner från både Crozes-Hermitage och Lirac.

Rising-flaskor-686

De fyra finalisterna

* Fredrik Kristensen, 19 år, från Stockholms Internationella Restaurangskola. Fredrik utsågs till Årets Kockelev 2016 och valde att utgå från vinet Le Grand Courtil 2012, Crozes-Hermitage.
* Christoffer Sköld jobbar på Aveqia och var finalist i Årets Unga Kockar 2013. Han har även jobbat på flera restauranger i London och har varit involverad i Nobelbanketten. Hans val av vin var Clos des Serènes 2014, Lirac. För övrigt den enda kocken som valde ett vin just från Lirac.
* Johan Backeus, också han på Aveqia och innan det Gondolen och Lux i Stockholm. Johan kom tvåa i Årets Kock 2013 och är utvald att tävla även i Årets Kock 2017 – med målet att vinna! Hans måltid grundade sig på vinet Clos des Grives 2014, Crozes-Hermitage.
* Jonas Lagerström, kökschef på Restaurang Yolo, Djursholm, har en lång meritförteckning: VM-silver i Luxemburg med Kocklandslaget 2014, 2007-2008 Juniorkocklandslaget, semifinal Årets Kock 2009 och 2013 samt Junior SM–guld 2007. Jonas valde vinet Le Rouvre 2014, Crozes-Hermitage.

Rising-Collage-686
Rising-kockarbete-686

Alla kockar utgick från råvaran hjortsadel, därefter var valen av tillbehör och tillagningssätt fria. En jury bestående av vinambassadörerna från Rhône samt Klas Lindberg, Årets Kock-vinnare 2012, Mercedes Bachelet, restaurangchef på Adam & Albin, och Clara Grabe, vinjournalist och sommelier på Hillenberg. Totalt 50 poäng skulle fördelas och eventuella tidsförseningar ledde till poängavdrag. Den som lyckats kombinera mat och dryck på bästa sätt skulle slutligen koras till vinnare. Och den som enligt juryn lyckades bäst av alla med detta var Jonas Lagerström! Vi säger grattis till Jonas, som förutom äran och titeln även har en resa till Rhône att se fram emot. Och självklart belönades samtliga kockar med Côtes du Rhône-vin.

Rising-juryn-686
En glad, hård och rättvis jury.

Rising-Alf-Jonas-686
Alf Tumble var konferencier och Jonas Lagerström var tävlingens lyckliga vinnare. (Bilden på Jonas är tagen av Maya Samuelsson.)


Vinguiden
tipsar