HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Sverige kammar hem brons i VM i blindprovning

I lördags, den 17 Oktober, hölls den tredje upplagan av den internationella tävlingen Championnat du Monde de Dégustation. VM i blindprovning alltså.

Tjugo lag deltog i tävlingen, som i år hölls i berömda Maison Ogier, Châteauneuf-du-Pape. Syftet med tävlingen är att identifiera olika viner enbart utifrån doft eller smak. I provningen ingick vin från hela världen, de tävlande var tvungna att identifiera ursprungsland, de druvsorter som används, beteckning och årgång. Det var tolv olika viner i tävlingen varav sex röda och sex vita. De viner som användes varierade från bland annat en tysk Riesling, en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, en Sangiovese från Italien, några kroatiska och grekiska samt flera franska viner, inklusive ett från just Châteauneuf-du-Pape.

”Det spanska laget var bland favoriterna, och de gjorde oss inte besvikna. Bara två poäng skiljde mellan Spanien och Belgien vilket visar vilken hög nivå det varit på deltagarna i år” säger Philippe de Cantenac, som arrangerar tävlingen för tredje året.

Spanien kammade hem förstaplatsen med 140 poäng (vad det nu säger oss som inte var där), strax före Belgien som med sina 138 poäng fick en andraplats.

Men, det mest intressanta med detta var dock att den tredje pallplatsen togs av inga mindre än svenskarna! Släng er i väggen Europa, våra smaklökar är fortfarande med i matchen. Heja Sverige säger vi, och grattis till tredjeplatsen!

Hemmalaget Frankrike slutade på en femteplats. Ja, de kan ju inte vinna varje gång.

Källa: Aquitaine