HEM

Svenska vindrickare mest otrogna i världen

Det talas om trohet bland vindrickare. Att man blir vid sin läst. Och så ser det ut i stora delar av världen. Dock inte i Sverige. Men seriöst, svenska vindrickare mest otrogna i världen?! Tveklöst. Och det är Systembolagets fel.

Jag har mött dem på mina vinresor världen över, i varje världsdel, nästan i varje land där det tillverkas vin. Det har varit bekymrade miner, ibland påtagligt visad irritation, i synnerhet från de stora producenterna, de som satsar miljonbelopp på att bygga varumärken. Och alla säger de samma sak:

– Svenska vindrickare är de mest otrogna i världen.

Jag ska villigt erkänna att jag hoppade till första gången jag hörde det. Min första tanke var: Vad har det med saken att göra? Men innan jag hann ställa frågan fortsatte den bekymrade vinproducenten, en man i 50-årsåldern från Adelaide i Australien.

– Det ställer till det rejält för oss och gör det oerhört svårt för oss att arbeta på den svenska marknaden. I ärlighetens namn tvekar vi att fortsätta exportera vin till er.

What?

– Jo, fortsatte han, och jag tror att det är ert monopols fel, Systembolaget.

På vilket sätt? hann jag till slut fråga honom innan han åter tog sats för att fortsätta sin klagan. Det kändes som att det började bli personligt.

– Ja men ni har ju vin från hela världen! Ena dagen väljer ni ett vitt från Nya Zeeland, andra dagen ett rött vin från Rioja, tredje dagen ett italienskt och till helgen kanske en Cabernet från Kalifornien eller något helt annat. Trohet, lojalitet, skulle inte tro det.

Förstås, den slags otroheten, att jag inte tänkte på det.

Här stod han, vinproducenten med ett av världens mest kända varumärken i bakfickan och hade förtvivlat svårt att nå ut på den svenska marknaden. På grund av vår otrohet. Visst, ibland fick han in några viner, för att de efter en tid lyftes bort då de kanske sålde för dåligt eller ett annat, motsvarande vin sålde bättre.

Vid närmare eftertanke hade han fullständigt rätt. Är det något vi i Sverige är kända för när det kommer till vin är det att vi väljer vad vi vill, att vi faktiskt inte är fast i konventioner. Vi har ju inte en lokal produktion som gör att vi konsumerar dessa viner oavsett vad vi äter, utan vi låter ögonblicket och ibland maten bestämma. Därför ser det också ut som det gör på den svenska marknaden. Vin från omkring 40 länder, det är inte många marknader som slår det.

Kastar vi en blick tillbaka på starka varumärken världen över, inser vi också snabbt att dessa har förtvivlat svårt att etablera sig, verkligen etablera sig på den svenska marknaden. Vinproducenter som Torres, Santagostino, Gallo, Chivite, giganter under en viss tid på Systembolaget, har idag tappat ansenligt på grund av vår konsumentkultur.

Även svenska vinimportörer säger faktiskt samma sak. Att bygga varumärken i den svenska vindammen är dödsdömt. Svenska vinkonsumenter har snarare en fallenhet för vissa vintyper och här, däremot, ser vi en tydlig trend, möjligen en trohet. Åtminstone momentan. Där även både producenter och importörer försöker armbåga sig in med noggrant utvecklade produkter som är i ropet just nu.

Men snart byter vi inriktning. Igen.

Otrohet? Japp, även här. Och den behöver ju inte alltid vara dålig.

Vinguiden tipsar: Spännande viner från oväntade länder

Hungry Wines Furmint

Hungry Wines Furmint 2016

Doft: Blommig i doft, gräsig med fin fruktighet, elegant, inslag av gul sparris med bra balans.

Smak: Frisk, fruktig med inslag av gröna äpplen, gula plommon, viss fyllig ton, parfymerade inslag, aningen kryddig i balanserad stil.

Art.nr: 73937 - Pris: 125 kr

Cono Sur Single Vineyard Chardonnay

Cono Sur Single Vineyard Chardonnay 2018

Doft: Aromatisk med inslag av nötter, smör, fin friskhet, citruskaraktär och tropisk ton.

Smak: Karaktärsfull, smörig med inslag av citrus, nötter, matbitter med tropiska frukter, aprikos, medellång eftersmak med fin balans.

Art.nr: 6522 - Pris: 79 kr

Sonoma Hills Russian River Pinot Noir

Sonoma Hills Russian River Pinot Noir 2015

Doft: Blommig, aningen parfymerad, liten matbitter ton, stjälkig, körsbär.

Smak: Balanserad, markerad fruktighet, viss fruktsöt ton, kryddig, vitpepprig, inslag av vanilj, fat, medellång eftersmak.

Art.nr: 76475 - Pris: 119.00 kr