HEM

Story of Kasai

Stockholms första japanska dinner club slår upp portarna i före detta No18 och Hotellets lokaler på Linnégatan 18 – Kasai. Vi var där och provsmakade både mat och dryck på smygpremiären, i skuggan av körsbärsträden.

Man upphör aldrig att förvånas över hur snabbt man jobbar i hotell- och restaurangvärlden. När vi kommer dit, en vecka innan öppnandet, har möblerna just anlänt och det råder full aktivitet på alla ytor. Vi som är inbjudna får därför njuta av sensommaren på uteserveringen, där man byggt upp en japansk trädgård med hjälp av körsbärsträd och gröna växter. De svarta sittmöblerna är signerade Philippe Starck och vi får sällskap i soffan av Jerry Forsberg, en av de fyra männen bakom satsningen Kasai.

Kasai-team-686
Från vänster: Jerry Forsberg, Paulo Fagundez, Felix Granander och Danny Elmaleh.

– Jag kommer själv från restaurang- och hotellbranschen, bland annat i Dubai, Melbourne, London, Los Angeles och nu senast Café Opera här i Stockholm – då tillsammans med Paulo Fagundez – och vi såg att det fattades något på den svenska krogmarknaden. En japansk dinner club!

– Här är tanken att man går ut för att äta gott och umgås. Vi riktar oss till en något äldre publik och kommer stänga klockan två. Vill man festa vidare i Stockholmsnatten så har förfesten och middagen börjat här hos oss.

Stjärnkrögare från Los Angeles

Kasai kommer att ha öppet från klockan 17 alla dagar i veckan utom fredagar, då man öppnar en timme tidigare. Den 6 september öppnar man ”på riktigt” själva restaurangdelen, men slår inte på stora trumman på en gång. Jerry Forsberg säger att man medvetet kommer att smyga igång verksamheten och sedan bjuda in till premiär när alla hunnit bli lite varma i kläderna.

Maten vi bjuds på är komponerad av den internationellt kände japanska stjärnkrögaren Danny Elmaleh, som hämtats hit från Los Angeles. Han är utbildad på den prestigefyllda Culinary Institute of America i New York och började sin karriär på Jean Moulin i Japan. Och nu lagar han mat på Linnégatan i Stockholm, tillsammans med Benke P. Tantiyothinn som tack vare sin japanska matlagningskonst handplockats från restaurang Råkultur.

Kasai-drink-musslor-686
Pilgrimsmusslor i yuzu-ponzu gelé och björndrinken Kiss me Honey, med Jack Daniel´s Honey, ingefärsvin/-root beer, bee pollen-syrup och marockansk mint.

Vi får in tallrik efter tallrik med rätter som både doftar, smakar och ser exotiska ut. Eller vad sägs om sushibiten Crispy Rice, med spicy tonfisk, jalapeno och yuzutobiko, eller en Spicy creamy tempura shrimp, där räkorna fått smak av kanderade valnötter. Och härligt doftande vitlöksalbacore med japansk svamp, serranochili och citrusponzo. Det serveras både drinkar, vin och japansk öl till rätterna och alla kring bordet, under det rosa körsbärsträdet, är rörande eniga om att vi känner oss en smula japanska för en stund.

Kasai-kimchi-tofu-nabe-686
Kimchi tofu nabe med skaldjur, fläskköttbullar, tofu och grönsaker samt en spännande drink med japansk whisky i basen.

Aerialister och saxofonister

Bottenvåningen kommer att öppna i slutet av september och där ska inredning och atmosfär kännas elegant, i jämförelse med den svarta, råare övervåningen. Där dricker man drinkar, dansar, bokar en privat matsal om man önskar avskildhet och bjuds på diverse happenings två kvällar i veckan, som levande musik eller aerialister (luftakrobater). Arkitektbyrån Stylt ligger bakom inredningskonceptet för Kasai och har tidigare skapat personliga, trendiga utseenden på Stockholmskrogar som Publico och Mr French samt Harrys i Göteborg och Stora Hotellet i Umeå.

Kasai-dessert-686
Dessert i form av 5-lagers matcha cheescake med matchamaräng och vit persikosorbet.

Kasai-exterior-686
Exteriörbild från innergården.

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar