HEM

Stockholmsrestaurang första KRAV-märkta Michelinkrogen

Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige, men restaurang Volt är den första stjärnkrogen som certifieras. Volt går före och visar att internationell gastronomi och hållbarhet hör ihop. Restaurang Volt i Stockholm har en stjärna i världens mest prestigefyllda restaurangguide, Guide Michelin.

Volts prisade koncept är att jobba nära naturen tillsammans med små lokala producenter och ta vara på de råvaror som är i säsong. Att KRAV-certifiera restaurangen är därför ett naturligt steg på vägen mot en hållbar gastronomi med höga krav på kvalitet och smak. Det berättar Peter Andersson, köksmästare och delägare på Restaurang Volt.

”Våra gäster har ofta inte haft en aning om hur hårt vi jobbar med de här frågorna. Med KRAV-certifieringen får gästerna det svart på vitt. Många handlar KRAV-märkt i affären och vill ha samma möjlighet att välja ekologiskt när de går ut och äter”, säger Peter Andersson.

I White Guide, som listar Sveriges bästa restauranger, finns det nu två KRAV-certifierade restauranger i mästarklass; förutom Volt även PM och Vänner i Växjö.

Restaurang Volt har gått in på första nivån och har i dag 25 procent godkända råvaror, till exempel köper de sina grönsaker från KRAV-certifierade Skilleby trädgård i Järna. Men tanken är inte att stanna där, utan att genom dialog med leverantörerna se till att fler produkter kan KRAV-märkas. En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering.

”Vi är på god väg mot nivå två. Utmaningen ligger i att få våra små producenter att KRAV-certifiera sig. Vi vill påverka och få fram nya KRAV-märkta produkter på marknaden”, säger Peter Andersson.

Källa
Fotograf: Erik Olsson

 

Klicka för att dela på facebook