HEM

St. Patrick´s Day och Guinness

Nu är det dags igen – att fira Irlands nationaldag, St. Patrick’s Day! Den 17 mars hyllar i runda tal 70 miljoner människor världen runt denna dag och även vi svenskar brukar ta del av firandet. Bland annat bjuds det på extra underhållning på landets irländska pubar, årlig parad i Stockholm city och så förstås – massor av öl. Inte minst den ikoniska stouten Guinness, som denna helg hälls upp i mer än 13 miljoner glas i cirka 150 länder! Kocken Siri Barje bjuder dessutom på grön Guinnessburgare.

St. Patrick’s Day är nu inte vilken årsdag som helst, det är den mest uppmärksammade nationaldagen i världen och firas till minne av Irlands skyddshelgon Saint Patrick, som tog kristendomen till landet. Den klassiska högtidssymbolen treklövern ska ha använts av Saint Patrick som en liknelse för att förklara treenigheten. Att helgonet verkligen hette Patrick verkar dock vara en sanning med modifikation. När det begav sig fanns mer än hundra variationer, både kvinnliga och manliga, av namnet. Den helgonförklarade Patrick hette egentligen Maewyn Succat, enligt källor.

En grön och festlig nationaldag

Hur firar man då St. Patrick’s Day? Överallt kännetecknas firandet av glädje och fest med sång, dans och en festlig, folklig parad. Av tradition och vana klär man sig också i grönt under firandet. Denna enorma folkfest sträcker sig över sex kontinenter och på många platser färgas även kända byggnader och landmärken gröna. Exempel på sådana gröna byggnader i år är One World Trade Center i New York, Colosseum i Rom, Heron Tower i London och Kinesiska muren.

Sedan tolv år tillbaka har Stockholm sin egen St. Patrick’s Day-parad, i regi av svensk-irländska föreningen och Irlands ambassad i Stockholm. Paraden avgår från Humlegården lördagen den 18 mars klockan 13.00 och avslutas på Kornhamnstorg i Gamla Stan, där firandet fortsätter med irländsk dans och musik.

Kuriosa om Guinness

Guinness är över 250 år gammalt och började bryggas av Arthur Guinness redan 1759. Guinness bryggs i 50 olika länder och det första bryggeriet, St. James Gate i Dublin, är fortfarande i bruk. Världen över diskuteras hur man bäst serverar en Guinness. Enligt bryggeriet får man den bästa upplevelsen av drycken vid 6-7°C och med 18-20 millimeter skumkrona.

Siris gröna Guinnessburgare

Här möter traditionella irländska smaker trenden att välja vegetariskt, och i enlighet med temat för St. Patrick’s Day har burgaren en äkta grön färg från spenat, zucchini, gurka och gräslök. Guinnessbräserad lök ger burgaren en fyllig smak. Receptet har skapats av tv-kocken och matbloggaren Siri Barje.


Receptkälla: Carlsberg

Ingredienser
4 st burgare
1 dl quinoa
1/2 grön zucchini
1 burk vita bönor
1 ägg
½ påse spenat, ca 30 g
1 dl ströbröd eller mandelmjöl
4 tjocka skivor Cheddar
1 stor gul lök
2 msk smör
2 dl Guinness West Indies Porter
1 nypa socker
2 dl majonnäs, hemmagjord eller köpt
½ kruka färsk gräslök
1 vitlöksklyfta
Några droppar citron
½ gurka
4 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar
4 valfria hamburgerbröd

1. Hacka gräslöken och blanda den med majonnäsen. Pressa i vitlök och droppa i lite citronsaft. Skiva gurkan tunt och blanda med vinägern. Salta.
2. Koka quinoan efter anvisningarna på paketet och låt den svalna. Riv zucchinin på den grova delen av ett rivjärn.
3. Häll av och skölj bönorna. Mosa dem med en gaffel i en skål. Mixa ihop spenaten och ägget med en stavmixer.
4. Blanda quinoa, bönor, ägg och spenatmixen, ströbröd, salt och zucchini i en skål. Salta och peppra. Låt stå.
5. Skiva löken, stek den sedan i smör i fem minuter. Höj därefter värmen och tillsätt Guinness. Låt Guinness koka in i löken, tillsätt socker samt salta och peppra. Låt koka i ungefär 10 minuter.
6. Forma fyra stycken burgare av smeten, de ska vara ganska höga. Stek dem i olja på medelhög värme. Vänd på dem och lägg på osten. Stek tills de har fått fin färg och osten har smält lite.
7. Bred på lite majonnäs på botten av brödet. Lägg på färsk spenat, burgaren, den Guinnesskokta löken, picklad gurka och lite mer gräslöksmajonnäs.

Ät, njut och drick gärna en Guinness till burgaren!


Vinguiden
tipsar