HEM

Aktuellt

Sprudlande tankar bakom vinserien Mia

Mia heter en serie viner med cavagiganten Freixenet som avsändare. Men det är inte en torr, ursprungstypisk cava det handlar om denna gång. Snarare en lättare, sötare dryck som ska vara ett avtryck för livsstilen i Spanien.

Freixenet är inte bara en av världens största producenter av mousserande vin från trakterna söder om Barcelona. Företaget har genom åren också varit en av de vinproducenter som experimenterat mest, med allt från stilla viner till bubbel av olika karaktärer. Bakom denna iver hittar vi inte minst Gloria Collel, utbildad vinmakare med känsla för konsumenttrender. Och mångårig anställd på företaget. Vinguiden har träffat henne vid flera tillfällen, inte minst på hemmaplan, i Barcelonas sprudlande stadsmiljö. Och det var faktiskt så vinserien Mia hämtade sin inspiration.
– Idén bakom serien är att visa respekt för historien kombinerad med tanken att hela tiden se framåt. Allt detta inspirerat av den sprudlande, magiska livsstilen vi hittar i Barcelona, säger upphovskvinnan själv om sina viner.

Internationell hemmaplan

Att det blev just namnet Mia är ingen tillfällighet. Namnet betyder “mitt” på spanska, det är lätt att uttala vilket land vi än befinner oss i och det är lätt att komma ihåg. Vi ska inte glömma bort att det heller inte är en tillfällighet att Freixent är en av världens mest exportbenägna vinfirmor. Marknaden, den internartinella, är en andra hemmaplan för den spanska vinjätten. Men tillbaka till Gloria Collel.

– Jag kommer från en familj som alltid varit dedikerad vin. Vin har jag med andra ord älskat hela mitt liv. Jag har också alltid drömt om att få tillverka ett lättdrucket vin, ett vin som kan nå många konsumenter, men samtidigt ha kvalitet.
Detta resulterade i vinerna Mia Moscato och Mia Sangria White Frizzante, pärlande viner med intensiv frukt och en del sötma.
– Jag såg en möjlighet att få tillverka något nytt och tack vare stöd från Freixenet kunde jag uppfylla min dröm.
Men det är inte bara nya viner, vinstilar som sticker ut ganska rejält från mer traditionella viner. Det handlar också om att försöka förmedla den sprudlande livsstilen Barcelona är världsberömt för.
– Man kan säga att jag har tre passioner i mitt liv – först kommer så klart min familj men tätt därefter kommer mitt intresse för vin och livsstilen i Barcelona.

Freixenet grundades 1861 och är idag ett av världens största familjeägda vinföretag. Företaget äger vingårdar på ett flertal platser runt om i världen. Freixenet är Spaniens klart ledande Cava- producent och producerar varje år 130 miljoner flaskor Cava, varav ca 1 miljon exporteras till Sverige.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar