HEM

Spritmuseum Djurgården: Vulkanvin och udda druvor

Spritmuseum är beläget på Djurgården i Stockholm. Sedan sex år tillbaka finns
verksamheten, inklusive en toppkrog med vinfokus, i vackra byggnader intill kajkanten mellan Vasamuseet och Gröna Lund.

På Spritmuseum finns en intressant bredd av dryck presenterad – såväl i utställningar som i välkomponerade vinpaket till restaurangens menyer. Här hålls även populära provningar på olika teman, ledda av Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson. Nadja gillar att vara på på plats i vingårdarna och fånga upp det senaste.

Vilka teman har ni på gång?
– Två populära provningar är ”trendig champagne” och ”Italiens viner och ostar”, det är uppskattade ämnen, säger Nadja Karlsson. Men det finns också ett växande intresse för att prova nya viner och mer okända druvor, vi söker den gamla traditionen, vinkulturen och druvorna. Det är även min uppgift att prova och presentera nytt. Sicilien är ett kommande tema.

Vad mer är på gång?
– Det har länge varit likriktat när det gäller vin, men det händer mycket nu. Ett exempel är viner från svala klimat, exempelvis södra Chile, Tasmanien i Australien och Nya Zeeland. Det blir ofta lite tjusigare resultat från kalla områden och det är värt att prova. Bío-Bío i Chile exempelvis, här görs vin på druvan País, lite udda och roligt.

Tips på andra druvor eller stilar?
– Intressanta och inte så kända druvor är Assyrtiko från Grekland och Ribolla Gialla från Italien, de ger spännande viner som är väl värda att testa. Det har längre pratats mest om ”fräscha” viner, vilket har blivit lite enahanda. Nu låter vi vinerna smaka lite mer och ha en egen karaktär.

Någon region vi ska titta extra på?
– Sicilien är en intressant vinregion, tack vare Etna och den vulkaniska jordmånen, med druvor som Nerello Mascalese och Frappato. Sedan tycker jag att svenska viner nu börjar bli riktigt intressanta, från Bjärehalvön i Skåne till exempel.

TESTA VINSTILEN
Nadja Karlsson tipsar om udda druvor och viner från svala områden. Vi lyfter fram förslag på några viner att prova.