HEM

Sött från New York

Den som väntar på något sött och gott … får vänta till slutet av mars. Då kommer mästerkonditorn Roy Fares nya bakbok ut; “Sweet spots of New York”. Med utgångspunkt från östkusten och New York har han jagat rätt på de bästa lokala sötsakerna och bakverken.

Roy Fares är konditorn som många känner igen som en av jurymedlemmarna i teveprogrammet Dessertmästarna och han medverkar dessutom regelbundet i TV4:s Mitt kök. 2010 utsågs han till Årets Konditor och två år senare gav han ut sin första kokbok, “Sweet”. 2013 kom boken “United States of Cakes” ut, med inspiration från Kalifornien.

“Sweet spots of New York” är uppföljaren till den sistnämnda bakboken. Även denna gång utgår Roy Fares från USA och frestar oss med klassiskt amerikanska pajer och doughnuts varvat med det senaste nya inom konditorvärlden – som den franska, nygamla delikatessen kouign-amann, “ett karamelliserat och frasigt underverk”. Plus en massa sött och gott från världens alla hörn: churros, gelato och egg tarts.

– Vid det här laget är det nog ingen hemlighet att jag går i gång på bakverken i USA. Här kan konditorerna konsten att ta ut svängarna bland bunkar och vispar och göra vackra bakverk med attityd och extra allt. New York är en stad med en egen, otrolig puls, och där det finns så mycket att upptäcka, street upp och avenue ner. Det tar liksom aldrig slut! säger Roy Fares.

Vi får följa med till både kända och okända konditorier och bjuds på ett överflöd av cookies, pajer, glass, cheesecakes och sundaes. I boken delar han också med sig av sina personliga favoritställen. Det är diners, glassbarer, kaféer och bagerier som du inte bör missa när du besöker New York. Varje favoritställe har fått ge inspiration till receptkompositioner som i stil påminner om bakverken där.

– I New York finns plats för allt och alla, och det gäller inte minst vad för slags sötsaker man kan hitta om man tar sig runt. Det klassiska möter det trendiga, det traditionellt amerikanska blandas med bakverk hämtade från olika kulturer världen över. Och det är det jag har velat fånga med denna bok. Ett flöde av recept som andas New York.

“Sweet spots of New York” ges ut av Bonnier Fakta i slutet av mars.
Fotograf: Wolfgang Kleinschmidt

Klicka för att dela på facebook