HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Sommarens mest instagrammade vin

Instagrammat i sommar? Typ vid varje strand där du suttit med ett glas vin i handen och barnen vänt bort blicken av skam? Du är inte ensam. Men visste du vilket vin eller annan alkoholhaltig dryck som blev sommarens hit?

Sommaren har inte bara bjudit på rekordvärme, rekordförsäljning av rosévin och rekordkonsumtion av alkoholhaltiga drycker. Överlag. Den här sommaren har vi nämligen också instagrammat rekordmycket.

Favoritmotivet har knappast varit överraskande: en färgglad drink med strand i bakgrunden, alternativt ett glas vitt vin, en hand och havets vågor, eller bara ett glas vin och lite fint upplagt käk.

Fantasifullt? Nej, men en tydlig manifestation över hur bra vi kan ha det. I alla fall låtsas som det.

Men vilken alkoholhaltig dryck tror du har instagrammats mest i Europa?

Det har den brittiska vintidskriften Decanter letat fram och föga överraskande hamnar champagne i topp. Med prosecco som god tvåa på de flesta håll.

Det är samtidigt en avgörande skillnad på geografi och kultur. Att champagne är i topp i Frankrike förvånar ju ingen. Att Aperol Spritz når högst på listan i Italien är heller kanske inte så inte överraskande. Sangria i Spanien? Ouzo i Grekland? Förutsägbart eller bara kul, vet inte, men det är alltid bra med mångfald.

Samtidigt blir det nästan stereotypt. Samtliga nordiska länder domineras av hantverksöl, i Irland tog Guinness tätplatsen, i Portugal handlade det gärna om Port. Och i Vitryssland var det vodka.

Men det finns hopp. Eller vad sägs om Österrike där Riesling tog täten, Belgien där drinken Mojito var den mest populära bilden och drinken Margerita som placerade sig högst upp i Ukraina?

World wine hamnande champagne i topp med över 600 000 poster. Och whisky tvåa med 400 000 diton.

Detta på en lista vars betydelse vi knappast kan underskatta. Det handlar ju samtidigt om några av världens starkaste varumärken.


Vinguiden
tipsar