HEM

Sommarens heta vintrend

Många vinbedömare söker med ljus och lykta efter svaret på frågan: Vad blir sommarens heta vintrend? Blått vin, pet-nat eller kanske ett rosa bubbelvin utblandat med frukt? Varken eller, säger vi på Vinguiden. Vi har svaret.

Det diskuteras internt, spekuleras och investeras miljonbelopp i trendanalyser. Alla vill ju veta vad svenskarna ska konsumera i sommar. Det finns åtskilliga miljoner att hämta in. Bara man vet svaret.

Blir det då rosévin? Trenden har ju varit tydlig, visserligen i takt med vädret, ju varmare, desto mer rosa vin har vi fått i oss. Eller har vi tröttnat, har det plötsligen blivit för pretentiöst att dricka de ljust rosa vinerna från Provence som plötsligt kostar hur mycket som helst?

Förra årets vinhysteri stavades ju annars blått som i blått vin. En vintyp som fick på käften av många som inte ens hade smakat de olika varianterna. Bara för att. Men det såldes gigantiska volymer och flera av vinerna armbågade sig in på Systembolagets ordinarie sortiment, till monopolledningens stora förfäran.

Nu kan man tro att det är de nya rosévinerna som är en blandning av vin och frukt, dessutom lätt pärlande, friska i sommarens tecken, som kommer att överkonsumeras. I synnerhet av en yngre målgrupp. Det vi har hunnit prova är egentligen inget annat än klassiska vindrinkar men i färdigförpackat format, dessutom med förföriska etiketter som för tankarna åt både ena och andra hållet.

Och visst, i det sistnämnda ser vi en konkurrent. Men som inte kommer att räcka till. För på Vinguiden vet vi att den stora trenden är något helt annat. Tänk er vin i en helt annan form, som dessutom kan konsumeras utan glas, korkskruvar eller andra pretentioner. Direkt ur påsen, liksom. Just det, vi talar vingodis. Det vi ser idag är bara början, men oj vad det väcker intresse. Ett litet inlägg om prosecco-nallar når all time high i kommentarer på Vinguidens Facebook-sida säger det mesta.

En snabb inventering visar också vingodis i alla upptänkliga fasta former. Moët-glass, japanskt muscat-godis, klassikern vingummin som blivit medial efter att en småbarnspappa förfärats över att det för tankarna till… vin, prosecco-nallarna som ännu bara finns att köpa på nätet, grape gummy candy, jelly beans med druvsmak. Sortimentet är inte bara överraskande stort, det är också barntillåtet. Ännu så länge.

Vinkonsumtionen når med andra ord nya höjder och – framför allt – helt andra former. Och det var sommaren 2018 allt började.