HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Smarta tricket: Öl och vin kallt på 10 min

Missade du att lägga vinet på kylning inför välkomstdrinken? Lugn, det finns knep som gör flaskan iskall på tio minuter. 

Så här års kan det vara en utmaning att hålla alla drycker kylda när det är dags för festligheter. Är du i stugan blir den lilla kylen snabbt full när du bunkrat upp med mat och dryck. 

Men det finns smarta knep för att få varmt öl eller vin att bli kallt nästan på nolltid. Och så finns det några gamla metoder som knappt fungerar. Låt oss gå till det bästa tipset direkt – så vi inte spiller tid som du kan använda för att kyla drycken. 

– Lägg dryck och rejält med is i en stor bunke. Fyll på med vatten så att det täcker flaskorna eller burkarna. Strö sedan ut rejält med salt över isen, minst två matskedar. Simsalabim! Med den här metoden kan du få ner temperaturen till 4-5 grader på tio minuter, bara du har tillräckligt med is. För att isen ska smälta hämtar den energi från värmen i flaskorna och saltet snabbar på processen. Den här metoden är oslagbar, tack vare fysikens lagar.

– En annan känd metod är att lägga blött hushållspapper runt flaskan och lägga i den i frysen, men olika tester som gjorts av pappersmetoden visar att den inte är särskilt effektiv: det är faktiskt bättre att lägga in flaskan i frysen utan hushållspapper.

Det tar 30-40 minuter att snabbkyla en flaska vin i frysen, beroende på både frysens och flaskans temperaturer. Håll koll så att inte flaskan börjar frysa! Då finns det explosionsrisk, särskilt för mousserande vin. Att lägga in en flaska som blivit het i solen rekommenderas inte heller. 

Allra bäst är förstås om man har en vinkyl eller ett barkylskåp på uteplatsen – då har du plats för att hålla dina favoritdrycker kylda hela tiden. 

 


Monica Åhlund