HEM

Smaka på Stockholm

I början av juni har vi svenskar vant oss vid att smaka på Stockholm. I år gör vi det dessutom för 25e året i rad, med allt du kan tänka dig på tallriken matchat med goda drycker och massor av event. Vinguiden.com var såklart där när de öppnade.

Årets Smaka på Stockholm bjöd på en minst sagt het start. Öppningsdagen, den 2 juni, var så varm att den vanligtvis fullsatta serveringen i Kungsträdgårdens mitt gapade förhållandevis tom under vårt mitt-på-dagen besök. Däremot var skuggplatserna under körsbärsträden fullsatta av matglada och törstiga besökare.

Vi kikade in på pop-up krogen i Culinary Theatre, där några av landets bästa kockar, som Tommy Myllymäki, Mathias Dahlgren och Frida Ronge, bjuder på gastronomi i den högre skolan. Där har man möjligheten att på nära håll se proffskockar i arbete, samtidigt som de serverar smakprover och svarar på frågor. I så kallade cook-alonger lagar man dessutom mat tillsammans med kändiskockarna. Ett både uppskattat och populärt inslag dessa dagar, liksom Chefs Table – där man äter en avsmakningsmeny tillsammans med kocken och övriga bordsgäster.

Gott och vått

I övrigt dominerade intresset för alla krogar och restauranger som visade upp sitt utbud i Kungsträdgården. Många små och stora Stockholmsrestauranger men även gästspel från andra delar av landet, som Göteborgs stjärnbeströdda krog Sjömagasinet, pizza-SM-vinnaren Vezzo från Umeå och Korvkiosk-husvagnen från Åre. Flera food trucks är på plats i år och den som söker något att dricka finner många ställen att släcka törsten på. I årets dryckestält hittar vi bland annat Nya Carnegie/Brooklyn Bar, Bubbles & Wines, Vin Argentina & Italien, Vin Frankrike, Vinbaren, Falcon Bar och champagne-klassikern Taittinger. Och jo, det fanns även alkoholfria dryckesalternativ.

En stor nyhet för året är öppnandet av ett nytt större salutorg med Hela Sveriges mathantverkare. Här samlas över 40 av landets bästa bagare, konditorer, charkuterister, mejerister och pizzabagare tillsammans med den franske bagaren Sébastien Boudet. Hos mathantverkarna kan man få smaka på allt från bröd, ost och charkuterier till frasiga pizzor.

Smaka på Stockholm pågår i fem dagar, från den 2 till och med 6 juni. Vi rekommenderar varmt ett besök!

Smaka-Ciderbar-686

Smaka-Foodtruck-686

Smaka-NyaCarnegieBryggeriet-686

Smaka-Korvkiosk

Smaka-vin-686

Smaka-saft

Smaka-Brodmanifest-686

Klicka för att dela på facebook