HEM

Skummande drycker till jul

Nu börjar det bli dags att tänka på årets julbord – och vilka drycker som passar till lutfisken, revbensspjällen, korvarna, sillen och skinkan. Öl och must brukar vara populära inslag på de svenska julborden och här är några av årets nyheter.

I år är det kryddig must och klassiska julölssmaker som står på Carlsberg Sveriges julmeny. Bredvid svenska klassiker som Falcon Julöl, Pripps Julöl och Eriksberg Julöl ser vi bland annat även danska favoriten Jacobsen Golden Naked Christmas Ale och tyskinspirerade Nya Carnegiebryggeriets Ljusslingan. Storsäljaren Apotekarnes julmust har fått en ny 33 cl glasflaska.

Att brygga julöl är en tradition som går många hundra år tillbaka i tiden. Ofta är julölet mörkt och smakrikt för att balansera julbordets många feta och salta rätter, men idag finns även lättare och friskare alternativ att välja mellan. Årets julsortiment från Carlsberg Sverige bjuder på klassiska smaker såsom Falcon Julöl och Pripps Julöl, båda med recept från 1890-talet, samt återkommande favoriter som Falcon Julmumma, Eriksberg Julöl och Jacobsen Golden Naked Christmas Ale.

Hemlig must med champagnekork

– Både julölen och julmusten är två djupt förankrade traditioner i det svenska julfirandet och det känns alltid lika högtidligt att introducera årets sortiment. I år är vi lite extra glada att kunna ge alla julmustälskare en ny fin glasflaska som passar perfekt på julbordet, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Efter önskemål från konsumenterna introduceras i år en helt ny 33 cl glasflaska. Flaskan säljs styckevis och är dekorativ att ställa på julbordet. Och för alla de som lagrar julmust för en fylligare och rundare smak är den nya glasflaskan ett välkommet tillskott.

Precis som traditionen bjuder lanseras även en ny version av Apotekarnes Årsmust – julmust med varsam hemlig smaksättning på 75cl flaska med guldtryck och champagnekork.

Julmust-Pripps-2016-686

Carlsberg Sveriges julöl 2016

Eriksberg Hovmästarlager

Eriksberg Hovmästarlager

Var det första svenska alkoholfria julölet på Systembolaget och lanserades julen 2014, då under namnet Eriksbergs Julbordslager. Efter ett överväldigande mottagande lanserades den som Hovmästarlager i det fasta sortimentet. Det är ett lite mörkare alkoholfritt lageröl med fyllig smak och blommiga och citrusaktiga toner. Pris på Systembolaget för 33 cl 11,00 kronor.
Art.nr: 1954 - Pris: 11.90 kr

Eriksberg Julöl

Eriksberg Julöl

Är ett riktigt fylligt julöl, rikt på smak och arom som passar särskilt bra till julens delikatesser och goda tilltugg. Det lanserades 2007 och gjorde direkt succé. Eriksberg Julöl är bryggt enligt gammal bryggartradition och finns som starköl (5,6%). Pris på Systembolaget för 50 cl, 17,90 kronor exklusive pant.
Art.nr: 11373 - Pris: 17.90 kr

Falcon Julöl

Falcon Julöl

Är ett smakrikt öl med en mjuk och fin sötma, markerad beska och en fyllig smak av rostad malt. Falcon Julöl är ett av Sveriges populäraste julöl och bryggdes första gången julen 1898, med samma originalrecept som idag. Falcon Julöl finns både som starköl (5,2%) och folköl (3,5%). Pris på Systembolaget för 50 cl, 17,50 kr och för 33 cl, 12,50 kronor exklusive pant.
Art.nr: 11329 - Pris: 17.50 kr

Falcons Julmumma

Falcons Julmumma

passar utmärkt som aperitif före julbordet eller som ett alternativ till öl, glögg eller julmust. Den bryggs efter bryggarfamiljen Skantzes recept, med rostad malt som ger en mörkbrun färg och en rund och fyllig kropp med mild beska i eftersmaken. Den hemliga blandningen av julkryddor ger en härlig doft och smakupplevelse. Alkoholhalt: 5,2%. Pris på Systembolaget för 50 cl, 18,50 kronor exklusive pant.
Art.nr: 11355 - Pris: 18.50 kr

Pripps Blå Julöl

Pripps Blå Julöl

 Är en elegant wiener, med en rubinröd lyster. Det är inte lika tungt som många andra julöl utan erbjuder en lättare smakupplevelse som passar utmärkt till det moderna julbordets blandade smaker, men också som sällskapsdryck. Finns som starköl (5,0%) och lättöl (2,2%). Pris på Systembolaget för 50 cl 15,90 kronor exklusive pant.
Art.nr: 11356 - Pris: 15.90 kr

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Är av finaste kvalitet med en tydlig julkänsla. Ölet är mycket smakrikt och doftar av kanel, vanilj, citrusfrukter och lakrits. Alkoholhalt: 7,5%. Pris på Systembolaget för 75 cl, 59,90 kronor.
Art.nr: 11365 - Pris: 59.90 kr

Nya Carnegiebryggeriet Ljusslingan

Nya Carnegiebryggeriet Ljusslingan

Är en modern variant på en traditionell tysk schwarzbier. Fem olika sorters karamelliserad och rostad bayersk malt ger ölet en mörk rödbrun färg och fylliga, lätt brända toner. Inslag av torkad frukt, knäck, vörtbröd, apelsin och choklad. Alkoholhalt: 5,2%. Pris på Systembolaget för 33 cl, 19,90 kronor.
Art.nr: 31314 - Pris: 22.80 kr

Apotekarnes Årsmust introducerades i Sverige 2013 och varje år släpps en ny variant med hemlig smaksättning. I år har Årsmusten smak av en klassisk krydda som återfinns i till exempel julbaket. Till försäljning i matbutiker för cirka 29,90 kronor.

Apotekarnes Julmust är svenskarnas favorit bland de alkoholfria alternativen under julhelgen. Totalt konsumeras över 40 miljoner liter julmust under julen. För många svenskar är Apotekarnes Julmust en minst lika viktig del på julbordet som julskinkan eller sillen. Julmusten har stora likheter med traditionell öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle. Nytt för i år är 33 cl glasflaskan som finns att köpa i matbutiker för cirka 9,90 kronor.

Julmust-vanlig-686