HEM

Skördefest på vinhotellet

Oktobers första dag bjöd på sol, värme och en skördefest med vinet i fokus. Platsen för festligheterna var The Winery Hotel i Solna, som tagit emot över tio ton vindruvor från Toscana. Druvor som redan håller på att förvandlas till vinet Winery Red. Vinguiden.com var där!

Vi välkomnas redan i dörren av hotellets ägare Einar Söder och Mats Ruhne. Vi hade hört talas om en liten turkosfärgad Fiat som parkerats inne på hotellet och får höra berättelsen om bilen.

– Jag gav den till min fru på en bröllopsdag för 25 år sedan och den körde hon med glädje i många år, säger Mats Ruhne. Sedan tog döttrarna över bilen, men när man började tänka på vilket bräckligt fordon det faktiskt är fick den vila i garaget i tio år. Men nu är den här!

Harvest-Ruhne-686

Doften från grillat vildsvin följer med oss in från gården, där den mobila grillen/rökeriet från Irvin´s BBQ förbereder det vilda köttet inför kvällens middag. Under tiden bjuds vi på småplock, nyskördat och hemlagad pumpasoppa.

Harvest-vildsvin-686

Inne på The Winery Hotel bjuder allehanda utställare på både ögonfröjd och godsaker. Och hotellets eget vin såklart! Vi pratar med Thomas Salzer under tiden som han drejar några av de keramikvaser som han försett bland annat restaurangen med, liksom tallrikar och övrigt keramik.

Harvest-keramik-collage-686

Tavlor, konst och mat

Väggarna pryds av vackra målningar – med vinet i centrum – som alla har målats av konstnären Clas Håkansson. Han kombinerar sin stora passion för vin och konst och gör tavlor på beställning åt vinälskare och vingårdar över hela världen. På golvet ringlar köerna långa till goda ostar, bröd, pasta, oljor och vinäger.

Harvest-tavla-686

Harvest-mat-Collage-686

Sangiovese och cabernet sauvignon

De nyskördade vindruvorna, cabernet sauvignon och sangiovese, kommer att resultera i 7 500 flaskor vin om ungefär ett år. Vi får veta att druvorna färdades i 48 timmar från Toscana till Solna, och att vädrets makter bjöd på ösregn – dagen efter skörden. Nu finns druvorna i ståltankar för fermentering och den som ville kunde provsmaka lite sparad druvsaft. En saft med 300 gram ren druvsötma! Nu ligger den sötman på 3 gram.

Harvest-Winery-Collage-686

Om det var det vackra vädret eller vinet och godsakerna som fyllde hotellet till bredden under dess första skördefest vet vi inte men vi gissar på en lyckad kombo!

Harvest-vimmel

Harvest-Winery-Red-686

Harvest-chark-686


Vinguiden
tipsar

181.00 kr