HEM

Saint Patrick´s Day

Den 17 mars firar Irland sin nationaldag – St Patrick´s Day. En familjehögtid som firas av drygt 60 miljoner människor världen över. I flera länder färgas både människor och floder gröna men vi nöjer oss med att baka färgade cupcakes, med inslag av Guinness.

St Patrick´s Day har firats sedan 1700-talet, till minne av skyddshelgonet Saint Patrick som är känd för att ha tagit kristendomen till Irland. Den historiska dagen, 17 mars, har fokus på fest, glädje, mat och dryck och den gröna ön hyllas med parader, sång och dans. Orten Saul i County Down, Irland, där helgonet Patrick senare dog, är berömd för legenden om den symboliska treklövern, då han ska ha förklarat den kristna treenighetsläran för sina lärjungar genom att visa den irländska treklöverns tre blad – som egentligen är ett.

Klover-686

För den som vill fira Irlands nationaldag i Stockholm kan vi tipsa om den årliga paraden, som i år kommer att äga rum lördagen den 19 mars. Samling klockan 14.00 vid Humlegården, nära Kungliga biblioteket. The Swedish Irish Society kommer att dela ut ballonger, erbjuda ansiktsmålning och komplettera din outfit med hattar, flaggor etc. Klockan 15.00 tågar paraden mot Gamla Stan via Birger Jarlsgatan och Kungsträdgården.

Guinness Cupcakes
Guinness är ett populärt irländskt öl som bryggs i Dublin och sägs vara världens mest sålda stout. Irländsk whisky är också något som starkt förknippas med St Patrick´s Day så vi har bokstavligen bakat ihop en sötsak med Guinness, som med fördel kan njutas i sällskap av en Jameson, Bushmills eller Tullamore Dew.

Ingredienser, cirka 20 st:
250 ml Guinness
250 g normalsaltat smör
75 g kakao
400 g strösocker
140 ml vispgrädde
2 ägg
1 vaniljstång (skär vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna)
275 g vetemjöl
2 1/2 tsk bikarbonat
100 g valnötskärnor

Glasyr:
300 g Philadelphia ost
150 g florsocker
125 ml vispgrädde
Grön karamellfärg

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och ställ ut muffinsformar på en plåt. Smält smör i en kastrull tillsammans med Guinness. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i kakao och socker. Blanda grädde, ägg och vanilj i en separat skål och tillsätt ölsmeten samt mjöl och bikarbonat i smeten. Hacka valnötterna fint och blanda med övriga ingredienser.

Häll smeten i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen 15 -20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Glasyr:
Häll florsockret i en skål genom en sil. Blanda i Philadelphiaosten samt grädden och några droppar karamellfärg på slutet. Vispa till en slät smet. Bred eller spritsa på glasyren när kakorna svalnat. Varva gärna den gröna smeten med vanlig vispad (vit) grädde.

Servera och njut!

Receptkälla: Carlsberg

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar