HEM

Aktuellt

Så här ser du enkelt sockerhalten i ditt vin

Fler och fler efterfrågar viner med lägre sockerhalt. Men oftast är vinet mindre än en tiondel så sött som läsk. En hel flaska vin kan innehåller sällan mer än motsvarande en sockerbit.
Så här ser du enkelt sockerhalten i ditt vin.

Att viner innehåller socker är naturligt. Nästan alla viner som säljs på Systembolaget innehåller en del socker. Mängden varierar, men vad många inte vet är att viner i regel innehåller mindre än en tiondel av sockerhalten som läsk och apelsinjuice har. Ett vanligt rödvin har ofta en sockerhalt på mindre än 3 gram per liter.

Vintillverkarna behöver i dag varken ange sockerhalt eller vad vinet innehåller. Systembolaget mäter dock sockret i allt vin i det ordinarie sortimentet, däremot inte i beställningssortimentet eller i små partier. Mätningen görs i ett kvalitetscertifierade laboratorium. Systembolaget publicerar alltid sockerhalten i de fall den är uppmätt. I vissa fall anges det av leverantörer även om det ingår i beställningssortimentet.

Det minsta värdet som anges är mindre tre gram socker per liter. Högre värden anges med exakt siffra. Den som vill undvika onödigt socker ska se upp med Apassimento-viner som har blivit mycket populära på senare år. De innehåller ofta omkring 10 gram socker per liter.

Hur får man då socker i vinet?
Egentligen borde frågan formuleras: Hur får man sockret från vindruvorna att vara kvar i vinet?

Svaret är att man avbryter jäsningen innan allt (nästan allt) socker har jäst ut. Det kan man göra på flera olika sätt. Dels genom att hälla i sprit som när man gör portvin, dels genom att avstanna jäsningen med kyla och sedan filtrera vinet för att få bort eventuella jästrester så att inte en andra jäsning på flaska uppstår.

Man kan även använda sig av så pass sockerstinna druvor att jästen inte orkar bryta ned sockret, utan dör innan vinet hunnit bli torrt. Här är det fråga om sent skördade druvor, druvor som man låtit torka efter skörd eller på annat sätt sockerkoncentrerade viner. Vi har här
eiswein och på annat sätt kryoextraherade viner. Eiswein betyder att man skördar när det är minusgrader ute och pressar druvorna försiktigt. Kryoextraherade viner är när man istället fryser ner druvorna i stora frysrum och sedan pressar dem försiktigt. Då är det
fruktköttet som brukas, eftersom vattnet har frusit till is och inte når vinmusten. Fruktköttet är mer koncentrerat och har därför mer socker.

Man får inte tillsätta socker i vinet efter jäsning. Däremot får man tillsätta socker innan jäsning, detta för att alkoholen ska bli högre. Alla vinområden inom EU har ett minimikrav på alkoholen. Exempelvis i Châteauneuf-du-Pape måste vinerna ha minst 12,5 procent. Om man märker, när det är dags att skörda, att slutprodukten, alltså vinet, inte kommer att nå upp till den procenten, kan man tillsätta socker före jäsning. Detta kallas chaptalisering. Det är dock tillåtet på väldigt få ställen. Men det blir ju inte mer socker i vinet för det, vilket heller inte är poängen.

Vad man däremot får tillsätta är koncentrerad druvmust. Detta för att balansera syran, och det gör man genom att öka sockermängden i vinet. Det var vanligt i Tyskland för något decennium sedan, men i dag är det väldigt få (kvalitetsproducenter) som jobbar så. Kemiskt framställda sötningsmedel får däremot inte användas i vin.


Magnus Bergqvist