HEM

Rött på box och karaff

Primitivo är druvan som ökat i popularitet och som har satt Apulien och den italienska klacken på kartan. Dess namn är hämtat från latinets “primitivus”, med betydelsen tidig mognad. En mognad som är den bidragande orsaken till vinets generösa fruktighet och fyllighet – som vi har låtit testa ihop med utvalda godbitar!

Vi lät vår sommelier Michael Anderquim uttala sig lite allmänt om boxviner och mer specifikt provsmaka Zensa Primitivo Organico.

– Använd gärna en karaff till boxviner. Helst en som är bred och platt i botten så att vinet får så mycket volym som möjligt att röra sig i. Då får det också större möjligheter att öppna upp sig.

Michael pratar arom och bouquet. Arom är de dofter som själva druvan ger i vinet, medan bouquet är de dofter som tillkommer från själva vinifieringen – till exempel jäsning, fatlagring etcetera.

– När man häller boxvinet i karaffen får det gärna ske lite bryskt. Vinet har ju legat i en plastförpackning och då vinner man på att väcka liv i vinet och slå sönder eventuella orenheter.

Undvik syrebrist
Vi får också lära oss att börja med att hälla upp en liten mängd vin i karaffen och klä glasväggarna med vinet, lite som en uppvärmning. Sedan ska man undvika det klassiska felet som många gör – att fylla karaffen ända upp i halsen. Vinet vill ha syre.

– Ett rött vin som Zensa mår bra av att ligga i karaff 20, 30 minuter innan servering. Eftersom det här gör sig allra bäst till kött och grillat skulle jag se till att temperaturen är mellan 16 och 18 grader.

Vad kan du säga om doften?
– Väldigt fruktigt och kryddigt. Känner först doften av mörka bär, framför allt körsbär, och sedan en snygg, lite vaniljig fatton.

Och smaken?
– En tydlig och frisk syra, fruktig och med behagliga, integrerade tanniner. Kan tänka mig att det här vinet passar utmärkt till en krämig pasta, kötträtter och till och med viltkött.

Vi kan varmt rekommendera lagrade ostar och charkuterier i kombination med Zensa Primitivo Organico. Ett lyckat giftermål helt enkelt!

Zensa-Bib-686

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar