HEM

Ron Zacapa rom och rökta pilgrimsmusslor

Ron Zacapa har blivit utnämnd till världens trendigaste rom, enligt dryckestidningen Drinks International som listat de mest populära och bästsäljande varumärkena i världens barer. Stjärnkocken Daniel Engellau, finalist i Årets Kock 2015 bland annat, har hämtat inspiration från Guatemala och skapat en Zacapainspirerad meny som gifter sig väl med smakerna i rommen. En meny som även innehåller traditionella nordiska smaker, och vi kan fresta med lättrökta pilgrimsmusslor med havtorn, ingefära och gurka.

– Smaken i Zacapa är len och välbalanserad med en tydlig karaktär. När jag adderar de syrliga tonerna från havtorn händer något fantastiskt i gommen. Den mjuka nyansen från rommen och den mer intensiva smaken av havtorn skapar en ljuvlig kombination som är oförglömlig, säger Daniel Engellau.

Zacapa rom produceras och lagras 2 300 meter över havet i det så kallade ”Huset ovan molnen”, beläget i de guatemalanska bergen. En låg medeltemperatur (17 grader) bromsar åldrandet av rommen, medan tunnare luft och lägre atmosfärstryck intensifierar flödet av smaker från lagringsfaten.

Zacapa kallas ofta för världens bästa rom, och anledningen sägs bero på råvarorna. Ron Zacapa använder sig bara av koncentratet från den första pressningen av sockerrör odlade på Zacapas egen plantage. Koncentratet, även kallat jungfruhonung, bidrar med en mjuk och söt smak. Få svenskar har upptäckt Zacapa, förutom resenärer som hittat rommen i andra länder, men nu verkar drycken ha hittat upp till nordligare breddgrader.

Ron Zacapa Gran Reserva 23 En smakrik, nyanserad rom med fatkaraktär och sötma med inslag av torkad frukt, lönnsirap, nötter och örter. (499 kr på Systembolaget)

Zacapa XO Har en mjuk och elegant smak med inslag av dadlar, nötter, torkade fikon och choklad (1 199 kr på Systembolaget)

Zacapa Reserva Limitada 2015 Har en exotisk, strukturerad och komplex smak med inslag av choklad och vanilj, balanserad mot tonerna av karamelliserad frukt och rostade mandlar.

Musslor-rom-686

Lättrökt pilgrimsmussla med havtorn, ingefära och gurka (förrätt för 10 personer)
10 st pilgrimsmusslor

Rensa pilgrimsmusslorna och rök dem sedan kort för att få till en mild rökton.

Havtornsjuice med morot och ingefära
2 dl havtornsjuice
4 st morötter
2 st apelsiner
100 g färsk ingefära
Salt

Skala och centrifugera morötterna, sila av vätskan och spara den i en separat behållare. Pressa apelsinerna och sila av juicen. Riv och pressa ut juicen från ingefäran. Blanda sedan ihop de olika juicerna, börja med havtornsjuicen och smaksätt sedan med de andra juicerna så att du får en frisk och god juice. Smaksätt allra sist med en nypa salt.

Gurkkulor
1 st gurka

Skala gurkan och använd ett kuljärn för att kula ut så många kulor som möjligt av det fasta köttet från gurkan.

Svarvad gul morot
1,5 st gul morot

Skala moroten. Använd sedan en grönsakssvarv och gör fina remsor av moroten.

Örter och blommor
5 st vattenkrassekvistar
20 st blommor av gurkört
30 st gurkört

Plocka av blommorna och örten och lägg dem i isvatten tills det är dags att garnera och lägg därefter alla ingredienser snyggt på tallrikarna. Servera förslagsvis med ett glas rom!


Vinguiden
tipsar