HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Rödvin på skotska whiskyfat

Man kan göra som man brukar. Eller så kan man vända på steken och göra som Jacob´s Creek. De har lagrat vin på gamla skotska whiskyfat, att jämföra med whiskytillverkarna som vanligtvis lagrar sina drycker i ekfat från vinindustrin. Det har resulterat i röda viner med generös smak och “det lilla extra” från whiskyfaten.

De whiskylagrade vinerna, med druvor från speciellt utvalda vingårdar i Barossa och Coonawarra i Australien, går under namnet Jacob’s Creek Double Barrel. Intensiteten i shirazdruvorna från Barossa utgjorde “a perfect match” med fat som varit fyllda av skotsk whisky och elegansen i cabernet sauvignon från Coonawarra lämpade sig bäst för irländska whiskyfat. Detta efter mycket laborerande och experimenterande, då man insåg att olika druvor från olika regioner krävde olika fat.

Jacobs-Creek-Barossa-686
Vingårdar i Barossa, Australien

Uppmärksammad etikett

– Varje fat uppför sig annorlunda, så det tog tid att förstå den verkliga effekten på vinerna och uppnå ett resultat som var perfekt balanserat, berättar chefsvinmakaren Bernard Hickin.

Richard Doumani, australiensare och Brand Ambassador på Pernod Ricard Sweden, låter oss provsmaka det whiskylagrade shirazvinet och han berättar att det fått ett varmt mottagande världen över.

– Många “etablerade” vindrickare tilltalas av Double Barrel, men även många nya rödvinsälskare. Etiketten har fått mycket beröm dessutom. Den brukar vara lite av en “pratstartare” då flaskan hamnar i centrum.

– Svenskar tycker om den här typen av vin. Fruktigheten och de svaga mandel- och vaniljtonerna passar utmärkt ihop med en köttbit, som entrecôte.

Vingården, som planterades redan 1847 av Johann Gramp längs stranden av Jakob´s Creek, hade en vision om att skapa stora, välsmakande viner som återspeglar den sanna karaktären av druvorna och marken. Idag är Jacob´s Creek det första stora vinföretaget i världen med denna double barrel-lagring, där man börjar med röda premiumviner, som man tar till en ny nivå av komplexitet genom fatprocessen. Först lagras vinerna upp till 18 månader på amerikansk eller fransk ek, sedan slutlagras dessa till 100 procent i gamla whiskyfat som är uppemot 20 år gamla. Fatens olikheter bjuder på positiva smakeffekter och de välanvända whiskyfaten tillför det lilla extra till vinet som senare tappas på flaska.

Double Barrel Shiraz 2012

En generös smak med en blandning av röda frukter, plommon och mörk choklad. Subtila rostade vaniljtoner från lagringen i traditionella franska och amerikanska ekfat. De skotska whiskyfaten ger komplexa nyanser av mandel och mjuka täta tanniner i en fin balans.

Jacobs-Creek-shiraz-staende-686


Vinguiden
tipsar