HEM

Restauranggalans alla vinnare

Restauranggalan har arrangerats för nionde gången. Platsen var Cirkus i Stockholm och där tävlade femton olika kategorier om att erövra respektive Årets Bästa-titel. Vi har hela vinnarlistan.

Restauranggalan är en stor och uppmärksammad branschfest. Framför allt för att finalister och vinnare utses av jurygrupper som sätts samman av de olika yrkesföreningar som redaktionen på den arrangerande tidningen Restauranger & Storkök har nära samarbete med, som Svenska Sommelierföreningen, Svenska Kockars Förening och Sveriges Bartender. Även de gastronomiska akademierna finns med i sammanhanget, liksom Chaîne de Rotisseur, Ekokockar samt branschnära skolor och utbildningsaktörer. Chaîne de Rotisseur är världens ledande internationella gastronomiska sällskap för såväl professionella som amatörer, där den gemensamma nämnaren är ett stort intresse för mat och dryck med hög kvalitet, gastronomi och bordets kultur.

– Galan ger en unik förutsättning för att hitta spirande stjärnor och lyfta fram inspirerande gärningar, säger Lisbeth Rauden, chefredaktör på tidningen Restauranger & Storkök.

På måndagen avgjordes även tävlingen Årets Servitör. Den arrangeras för att lyfta statusen för och strålkastaren mot alla matsalsproffs som finns i Sverige. Ett gediget och engagerat arbete i matsalen ger gästerna den positiva totalupplevelse som man förväntar sig. Årets Servitörs ledord är “Modernt medvetet värdskap med kunskap och kompetens”. Titeln Årets Servitör 2016 tilldelades Gustav Cansund på Upper House Dining i Göteborg.

Restauranggalan-servitor-686

Finalister Årets Servitör 2016

Erika Andersen, Pizzahut, Växjö
Gustav Cansund, Upper House Dining, Göteborg
Henrik Estander, Hava Skafferi och salonger, Uppsala
Cecilia Forslund, Gondolen, Stockholm
Sabina Larsson, Eatery Social, Stockholm
Daniel Norlander, Restaurang Hak, Göteborg

”En person som på ett seriöst sätt visat på starkt entreprenörskap och innovation inom restaurangbranschen.” Så löd Restauranggalans motivering till den åtråvärda titeln Årets Krögare – och vinnare blev Göteborgskrögaren Ulf Wagner.

Samtliga finalister på Restauranggalan

Årets krog: Fäviken Magasinet (Järpen)
Årets krögare: Ulf Wagner (Sjömagasinet i Göteborg)
Årets innovatör: Hörte brygga (Skivarp)
Årets hållbara krog: Thörnströms kök (Göteborg)
Årets klassiker: Grands matsal på Grand hotel i Lund
Årets sommelier: Arvid Rosengren
Årets hälsokoncept: Mother (Stockholm)
Årets barkoncept: Bar Hommage (Stockholm)
Årets kulturrestaurang: Restaurang Hvita Hjorten på Läckö slott (Lidköping)
Årets smaksättare: Galleriet på Görvälns slott (Järfälla)
Årets ölutvecklare: Folkölsbutiken och Bottle Shop (bägge Stockholm)
Årets leverantör: Johan i Hallen (Göteborg)
Årets matsalsteam: Thörnströms kök (Göteborg)
Årets hederspris: Krister Dahl (Gothia Towers i Göteborg)
Årets kroginteriör: Brasseriet Kungliga Operan (Stockholm)
Årets framtidslöfte: Anton Husa (Göteborg)

Restauranggalan-kitchen-686

Restauranggalan arrangeras av branschtidningen RS i samarbete med SKF (Svenska Kockars Förening), Gastronomi Sverige, Chaîne de Rotisseur, Sveriges Bästa Bord, Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet och Restaurangakademien.


Vinguiden
tipsar