HEM

Primo är prima till pasta

Vi har tidigare pratat om viner från den italienska familjen och gården Luigi Righetti. Här är Primo – en ny appassimento, där Righetti än en gång bevisar sin skicklighet när det gäller vinframställning. Vi låter det röda vinet göra sällskap med en klassisk pasta Carbonara.

Primo Parziale Appassimento tillverkas i generös stil enligt ”appassimentometoden”. En metod som innebär att man låter vindruvorna torka efter skörd. Druvorna tappar då upp till hälften av sin ursprungliga vikt och drar ihop sig till russin. Själva torkningen äger rum på stora mattor av endera halm eller plast i speciellt klimatkontrollerade torkrum. Resultatet av denna metod är ett vin med hög sockerhalt och smakkoncentration, vilket gör att alkoholhalten blir högre än i ”vanligt vin”, runt 15 procent.

Primo tillverkas av druvsorterna corvina, merlot, cabernet sauvignon samt rondinella och handplockas för att inte druvorna ska skadas under skörd. Därefter får druvorna torka i 30 dagar – appassimentometoden – och vinet blir mycket generöst och behåller sin fina fruktrikedom. Vinet har sedan lagrats på stora ekfat i 10 till 12 månader.

Växande vinframgångar

Numera satsar Luigi Righetti´s söner Gianmaria och Guiseppe allt på framtiden. Man har en modern vinanläggning som gör att man kan producera förstklassiga viner och här finns all modern teknik som kan tänkas behövas: rostfria tankar, vasselinpressar samt barriquer. Man har dessutom sett till att bygga ett stort luftkonditionerat hus för torkning av druvor som används för amarone– och recioto-tillverkning.

I början av 90-talet buteljerade man endast 15 procent av produktionen, resten såldes till andra producenter i distriktet. Nu buteljerar man allt och framgången är stor. Sverige är Righetti´s absolut viktigaste exportmarknad och familjen besöker Sverige flera gånger per år.

Righetti har genom åren framställt hög klass av populära ripasso- och amaroneviner. De mest välkända och även mest populära är Campolieti Valpolicella Ripasso, Amarone Classico och Capitel de Roari, men även Villa Righetti´s dubbelripasso och Villa Righetti´s amarone har rönt stort intresse. Samtliga viner har genom åren fått mängder av priser och utmärkelser i svensk press.

Luigi-Primo-box-686

Vi föreslår en härlig pastarätt till det här vinet, och varför då inte en klassisk Carbonara. En utsökt kombo!

Spaghetti Carbonara

4 port.
360 g spaghetti
4 hela ägg
1 dl vispgrädde
100 g sidfläsk
100 g riven parmesanost
Svartpeppar
Salt

Så här gör du:
Börja med att skära sidfläsket i strimlor.
Koka upp vatten med salt och häll i pastan.
Stek fläsket gyllenbrunt, knäck äggen och blanda med vispgrädden, parmesanost, en liten nypa salt och svartpeppar.

Häll av pastan när den är färdigkokt och häll i stekpannan tillsammans med fläsket, därefter äggblandningen. Rör om försiktigt över svag värme i 30 sekunder.
Fördela din pasta carbonara på tallrikar och stänk över lite nymalen svartpeppar.

Luigi-Primo-carbonara-686

Luigi-Primo-686

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar