HEM

Premiärkväll för Edward Bloms Poppen-Sie-Up

Nu öppnar Edward Bloms Poppen-Sie-Up Restaurant. Torsdagen den 19 november introducerar Stockholmskrogen Bierhaus i samarbete med världens äldsta och fortfarande verksamma bryggeri Weihenstephan denna välsmakande nyhet. Vi var självklart på plats under premiärkvällen.

Bierhaus är restaurangen/ölhallen som stoltserar med 20 tyska öl på fat, hemlagade korvar, sauerkraut, pickles och långkok. Med start den 19 november bjuder Weihenstephan in till en kväll i smaklökarnas tecken tillsammans med Edward Blom. På menyn finns två smakupplevelser signerade Edward, det tyska kökets nestor och weissbier-konnässör av rang.

Edward har specialkomponerat en meny som under premiären serveras på Bierhaus i Stockholm, därefter i både Stockholm och Malmö året ut.

Poppen-Sie-Up Restaurant på Bierhaus vill hylla tysk mat och dryck. Så vill även Edward, vars farmors morfars morbror Franz Adam Bechmann kom till Stockholm som bryggmästare i mitten av 1800-talet. Långt innan dess, redan 1040, grundades Weihenstephan – världens äldsta bryggeri – som har bryggt sitt populära öl sedan dess.

Under premiärkvällen får vi smaka på två av Edwards recept (samma meny som kommer att finnas året ut). Edward älskar bayersk mat, och det är inte så konstigt då det görs av bra råvaror och serveras i stora portioner. Vi serveras först ett recept från den förra kokboken, Obazda – en gammal Camembert som blandats med en rejäl klick smör, grädde, paprika och kummin. Faktum är att obazda betyder just upplöst. Och det är precis vad vi får, en upplöst härlig Camembert.

Bayersk mat är kanske inte känd för att vara särskilt vacker på bild, men det gör detsamma eftersom denna ostkräm är himmelsk att dippa pretzels i (jag älskar för övrigt pretzels). Till detta serveras en weissbier, Weihenstephan Comet – en veteöl med lite högre syra än normalt (Comet är en amerikansk humlesort med relativt hög alfasyra) och en ganska påtaglig beska. Passar utmärkt till den feta ostkrämen.

Kvällens andra rätt är något som Edward själv älskar att laga, nämligen Sauerkraut–Pfanne. Denna anrättning består av surkål som bränns på för att få en rostad smak. Surkålen får sedan sjuda i öl och annat gott, tillsammans med äpple, enbär, kummin och kryddiga korvar. Till det dricker vi en Weihenstephaner Original – en ljus lager med ursprung från 1800-talets Bayern. Den har fler maltiga smaker än pilsner, liksom mindre beska och mer sötma. En drickvänlig klassiker och ett riktigt skolexempel i sin stil.

”Weihenstephaner Original är ölets motsvarighet till Champagne” för att citera Edward själv. Och där sätter vi punkt för kvällen.

Priset för två rätter och ölavsmakning är 475 kronor (350  kronor för alkoholfritt alternativ). Boka bord här

poppensieup_3

poppensieup_2

poppensieup_1