HEM

Premiär! VinguidenSommelieren

Välkommen till Vinguidens nya forum VGSOMM där jag Michael Anderquim varje onsdag kommer ge dig olika tips på viner utifrån vad jag tycker är gott, prisvärt, spännande, intressant och kanske annorlunda. Tipsen blir en härlig blandning av nyheter från olika sortimentsläpp, klassiker, bortglömda skönheter och personliga favoriter. Min ambition är att tipsa om viner som går hitta på Systembolagets hyllor medan andra återfinns i beställningssortimentet här hos oss på Vinguiden.com

Jag kommer i min roll som VG-sommelier utgå från vad jag tycker om, vad jag tror att du kan komma att uppskatta och ha glädje av, men också ta intryck av vad andra i min omgivning tipsar om. Självklart kommer jag även att dela med mig av mina personliga tankar om vin, vinvärlden, vinhistorien och allt annat som kan vara kul och intressant för dig som läsare och följare att ta del av.

Vem är jag som vinsommelier då?
En snobb, en vinnörd eller ett levande lexikon?

Tja, jag tillhör nog den ”breda” sortens människa, det vill säga ”jag kan lite av varje om ganska många saker” och ser mig än så länge som en vinconnoisseur i lärande. Är trogen saker och smaker jag tycker om, vill gärna veta lite mer innan jag bestämmer mig för nya grepp, men kan samtidigt plötsligt känna mig supermodig och gå helt tvärt emot trend och tradition, oavsett om det handlar om vin, mat, mode, musik eller resmål. Jag vill därför tro att mina krönikor och tips kommer att landa där, i en blandning av enkelhet och nyfikenhet från mina upptäckter bland drycker, musik och resmål. ”Känns det bra i magen, så kommer även själen att bli överlycklig” – sa alltid min kloka mormor.

Vin är för mig en sinnlig upplevelse, det är lika bra att göra klart från början.
Det är min övertygelse att om vi använder alla våra tillgängliga sinnen såsom smak, doft, syn, känsel och till och med hörsel så ökar oddsen att det vi har i glasen kommer smaka fantastiskt. I alla fall bra mycket bättre än om vi bara stjälper i oss dropparna utan att ens reflektera över vad som just hamnat i munnen.

Vinvärlden öppnades upp på allvar för mig under 2013 då jag bestämde mig för att ge mig själv en 50-årspresent genom att våga sätta mig på skolbänken igen för att se om det gick att lära sig något nytt, att utmana hjärnan med ny kunskap.
Mina vänner tipsade om allt från dykcertifikat till kockutbildning på hobbynivå, andra tyckte att jag skulle använda mina gamla musik- & radioerfarenheter till att skriva memoarer åt andra personer vars minnen börjat svikta.
Beslutet togs en stekhet augustidag 2012 i en liten bergsby som heter Vingrau, belägen i södra Frankrike inte långt från Pyrenéerna och den spanska gränsen. Jag satt bland rankorna i den vackert lummiga vinodlingen intill huset vi hyrde med ett glas Roc Gris 2009 från grannbyn Tautavel i min hand när studietankarna tog form: ”Det här vinet smakar ju fantastiskt, det är som att dricka flytande kärlek – man borde ju lära sig lite mer om druvorna, innehållet och vad som faktiskt är i flaskan, hur svårt kan det va?”

1 års studier med examen och stipendium från Vinkällan Dryckesutbildningar i december 2013 och otaliga egenproducerade vinprovningar senare sitter jag nu här och kan konstatera att: Jo, det var riktigt tufft studieår men samtidigt den bästa present jag någonsin kunnat ge mig själv!

Vinvärlden har blivit en häftig kamrat på min fortsatta livsresa och den vackraste arbetsmiljö jag någonsin fått chansen att arbeta i. En plats där njutning, upplevelser, nyfikenhet, utveckling, historia och annat som hör livet till får stå i centrum.
Vin ÄR kärlek, det står ju klart sedan urminnes tider.

Jag ser fram emot att få vara din vinguide och förhoppningsvis ge dig nya upptäckter som kommer berika ditt liv en smula ytterligare. Mina första tips är tänkta att visa dig vilka viner jag ofta återkommer till, både för trygghetens och kvalitetens skull. Däremot lovar jag att nästa vecka prata mer om att våga lyfta fram sitt mod, i våra vägval i livet såväl som i våra val av viner.

Väl bekomme, vår resa börjar här!

VINTIPS:

Leitz Eins Zwei Dry Riesling

Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2018

En trotjänare hemma hos mig efter att först ha stiftat bekantskap på mitt eget bröllop i New York 2012. Denna kvalitetsriesling från tyska Rheingau serverades till förrätten på Aquavit där vi höll bröllopsmiddagen. Torr, frisk, fräsch och fruktig och lämnar en elegant känsla kvar i munhålan. Läckra toner av citrus, honungsmelon, smakrika päron och karaktäristisk mineral i såväl smak som doft. Lämpar sig utmärkt till fisk- och skaldjursrätter och är i sin lite svalare form ett perfekt aperitifalternativ.
Art.nr: 5822 - Pris: 99 kr

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2017

Det tog ett tag innan jag upptäckte tjusningen med Pinot Noir. Rubinröd i sin förtrollning kombinerat med sval stram elegans och charm som ändå lämnar en förförande frukt- och kryddighet kvar på tungan. När plånboken tillåter så hämtar jag gärna vinet från Bourgogne men det finns prisvärda “Pino:er” som ger väldigt stor smakupplevelse på andra ställen i vinvärlden. Den numera avlidne stjärnproducenten Robert Mondavi har byggt sitt högsäte i Napa Valley Kalifornien och under serien RB Private Selection så släpps de allra bästa kvalitetsvinerna. Gott till kötträtter som inte är alltför kraftiga och till ugnsbakad kyckling där rotfrukter får en lätt touch av provensalska örter.
Art.nr: 88880 - Pris: 129 kr

Taittinger Brut Réserve

Taittinger Brut Réserve

Jag erkänner omgående att champagne är mitt riktmärke för det bästa av vad vinvärlden har att erbjuda. Förutom spännande och kvalitativa årgångschampagner och prestigcuvéer som jag självklart håller väldigt högt, så ser jag till att vinförrådet alltid är fyllt av bra Non Vintage från etablerade champagnehus. Jag tycker att de stora och namnkunniga bjässarna producerar utmärkta drycker och även om jag med glädje upptäcker mindre hus och privata champagnebönder så är det ändå just etablerade märken som Moêt & Chandon, Laurent-Perrier, Gosset, Bollinger och Taittinger jag återvänder till när jag vill ”dricka lyx och förflytta mig till min själs chambre separée” för en stund. Oavsett om det är vardag eller fest…fast med ett glas champagne så blir ju vardagen en fest!
Art.nr: 7422 - Pris: 435 kr

Klicka för att dela på facebook