HEM

Premiär på Pontus in the Air

Vinguiden.com har varit på Arlanda Terminal 5. Inte för att resa någonstans, utan för att hänga på låset till flygplatsens nya restaurang – Pontus in the Air. Det är krögaren Pontus Frithiof som satsat på ett matkoncept i tre delar, med mat och dryck som passar alla plånböcker och med snabb service. All mat lagas från grunden, på flygplatsen.

Pontus Frithiof kan det här med mat och restaurang, och vid sin sida har han delägaren och chefssommelieren Mario E Moroni – expert på vin. Tillsammans vill de erbjuda hög kvalitet, rimliga prisnivåer och en service du inte behöver vänta på. De har som mål att bli flygplatsrestaurangen nummer ett i Europa.

– Jag har länge fantiserat om en flygplatsrestaurang. Mycket för att jag, liksom Mario, alltid gillat flygplatser i allmänhet och Arlanda i synnerhet. Ett matställe med vällagad mat av de bästa råvarorna på ett riktigt svenskt landmärke – vilken dröm! Som dessutom blev sann, berättar Pontus med stolthet.

Utsikt över planen

Det tog ett tag att hitta platsen för restaurangen, men de säger själva att de fått bästa tänkbara placeringen, en våning upp på Arlanda Terminal 5. Du ser glasväggen och logotypen när du står och checkar in dina väskor på markplan och väl uppe i restaurangen har du utsikt över både flygfält och taxfree-butiker.

– Vi bjuder på något för alla här hos oss. Brasseriet, som ni sitter i nu, har plats för drygt hundra sittande gäster och håller en lite högre nivå än Market. Känslan är klassisk bistro med bordsservering, från frukost till middag, och här har vi en tolvminutersgaranti. Får du vänta mer än tolv minuter på din mat så bjuder vi på notan.

Vi äter grönärtssoppa med nybakat bröd och en sallad Nicoise med grillad tonfisk och avrundar måltiden med kaffe, tiramisu, Pina Colada pannacotta och päroncognacstryffel. Gott, fräscht, snyggt och snabbt.

Fokus på vin och champagne

Intilliggande Market är en hybrid mellan café, saluhall och cocktailbar. Där ryms 150 sittande gäster, som förser sig själva med vad de önskar äta över disk och betalar rätterna styckvis. Samma öppettider som i Brasseriet, 05.00 till 22.30 och frukost fram till 10.00. Därefter kan man beställa sallader, soppor, smörgåsar och bakverk. Allt lagas på plats.

– Vi har även en cocktailbar för den som bara vill komma upp och ta något att dricka. Vi måste givetvis slå ett slag för vårt dryckesutbud generellt, för vi har gjort en enorm vinsatsning här på Pontus in the Air. Vi skulle vilja säga att vi har Europas största vinkällare på en flygplats, vilket innefattar mer än 1000 olika artiklar, säger Pontus och visar upp två imponerande vinkylar med olika tempererade zoner.

– Vi fokuserar på champagne, som vi har upp till två hundra sorter av. Cirka fem till tio av dessa serveras på glas, berättar chefssommelieren Mario som har ytterligare två sommelierer vid sin sida.

Pontus-Mario-686-700

Vi informeras också om den tredje delen av restaurangen, som är en take-away-service. Take Off heter den och hanteras via en app, med vilken du i förväg kan beställa och betala vad du vill äta – så sent som i taxin på väg till flyget – och därefter plocka med dig innan avgång.

– Vi är fullt medvetna om att många resenärer är stressade och har därför satsat mycket på bra mat och dryck som går snabbt. Dessutom ska vi erbjuda måltider som får ta längre tid för den som inte har lika bråttom. Vi har egna toaletter för våra gäster, wi-fi, laddningsstationer för telefoner och datorer samt skärmar med alla avgångstider, flighter med mera.

– Vår förhoppning är att ge harmoni åt flygplatsen på mer än ett sätt – både känslomässigt och smakmässigt. Pontus in the Air ska vara en mötesplats för alla. Gästerna ska kunna njuta av allt från en riktigt härlig, näringsrik frukost till varm lagad mat och ett glas vin. Vi hoppas att Pontus in the Air blir en naturlig destination innan resan, avslutar Pontus Frithiof och önskar oss alla välkomna åter – när vi ska ut och resa “på riktigt”.

Fotnot: Pontus in the Air öppnar på Stockholm Arlanda Airport den 27 april. Interiören, som påminner om flygets guldålder på sextiotalet, har utformats av arkitekterna på Koncept Stockholm.

Pontus-686-700

Pontus-sallad-nicoise-686-700

Pontus-krug-686-800