HEM

Opretentiöst, vällagat och mycket vin

Vinguiden.com rör sig gärna utanför storstadsköken och huvudstadskrogarna. Inte minst ställen vi själva hör talas om eller som någon tipsar oss om. Många goda ord och omdömen resulterade i en djupdykning på Storgatan i Luleå, där vi träffade gänget bakom populära Restaurang CG och grannen Bar CG.

Ägarna av CG ligger även bakom de lokala krogarna Allstar, BBB (Bistro Bar Brygga) samt den i somras nyöppnade Restaurang Tage i Piteå. Vi har förstått att de alla har fulltecknade agendor, men hinner ändå träffa en avslappnad och hjärtlig trio som svetsats samman under många år. Petter Nyberg är restaurangchef och sommelier, Pär ”Perry” Eriksson, serviceansvarig och Tomas Larsson kökschef.

CG-trion-686
Från vänster: Perry, Petter och Tomas.

CG slog upp portarna i november 2012 och är, enligt både lokala och externa gäster, fortfarande en av de absolut populäraste restaurangerna i Norrbotten.

Vad tror ni själva är hemligheten bakom era framgångar?
– Det finns nog inga hemligheter, men något som vi har tagit fasta på är folklighet. Vi vill att alla ska känna sig välkomna hit – från affärsfolk och familjer till dejtande par – och erkänner gärna att vi lyckats locka en otroligt bred publik, berättar Petter.

– Det är hit man ska vilja gå när man firar någon eller något, när hungern innan hockeymatchen ska stillas eller helt enkelt bara när lusten faller på. Det är viktigt i en stad som Luleå att inte vara för smal. Då känner sig inte alla välkomna, fortsätter Tomas.

Personalen en framgångsfaktor

Perry nickar instämmande och kompletterar kollegornas teorier.

– Vi vill vara opretentiösa men kunniga och inte tulla på kvaliteten. Därmed inte sagt att vi har lagt oss i några skyhöga prisklasser, för återigen – vi ska vara folkliga. Sedan är personalen en otroligt viktig resurs och vi jobbar hårt för att de ska känna sig delaktiga och må bra. Vi vill att man ska känna att det här är en bransch där man kan göra karriär – utan att livet utanför arbetet ska behöva bli lidande.

Perry pratar med en tydlig värmländsk brytning och förklarar att fotbollen förde honom norrut. Lite av en slump hamnade han i restaurangbranschen och har, liksom Petter, jobbat länge tillsammans med Tomas. Ett dream team som verkar lyckas med allt de företar sig.

Inte långt från CG ligger Allstar Bar, där ägargruppen fick nys om grannlokalerna som då rymde ett fik, pizzeria, bageri och en trafikskola. Petter fick frågan om han ville vara med och starta upp något nytt, och därmed var trion samlad igen. I december förra året öppnade man dessutom Bar CG, mittemellan CG och Allstar. På Bar CG kan du själv välja om din kväll bara ska handla om ett glas vin och lite snacks – eller om du vill ha en mer mättande måltid med några fler smårätter, tillagade av lokala och globala råvaror.

CG-Bar-koksarbete-686

Kronprinsessans bröllopsvin

Vad gäller maten på CG, inklusive baren, så pratar köksmästaren Tomas om att laga mat med alla sinnen. Inte nödvändigtvis efter regler och recept.

– Jag värnar förstås om det norrbottniska och allt som naturen här kan erbjuda. Vi har grymma råvaror, mycket tack vare klimatet, och själv är jag ett stort fan av kött i alla dess former. Vi serverar fisk, skaldjur och vegetariskt för alla smaker, men kötträtter är vårt huvudfokus.

Vi passerar Tomas stolthet, ett välfyllt köttskåp, på vägen ner till källarvåningen och en stor samling fina viner. Allt kött från Norr- och Västerbotten hängs och möras här i skåpet, som därefter tillagas på kökets hjärta – kolgrillen.

Kompetensen på dryckesfronten står Petter för, som slutade sin sommelierutbildning som kursetta och därför fick möjligheten att jobba på kronprinsessan Victorias bröllop.

– Det var min bänkkamrat på Restaurangakademien som hade kopplingar till Drottningholm och som i sin tur tipsade om mig. En otroligt mäktig upplevelse! Och rolig erfarenhet. Det är ju inte var dag som man öppnar och provsmakar hundra flaskor vin till en bröllopsmiddag.

– Samtliga viner var franska och handplockade av kungen.

Den 22 januari varje år delar föreningen Munskänkarna ut sin utmärkelse ”Munskänks vinkrog” och de restauranger som kvalar in till utmärkelsen kan belönas med allt från en till fyra druvklasar i betyg. För att få toppbetyget – fyra druvklasar – krävs 20 poäng. Restaurang CG fick förra året 19 poäng och balanserade därmed på gränsen till högsta nivån.

CG-Bar-vinrum2-686

Norrbotten på mat- och dryckeskartan

– Vi är fortfarande oerhört tacksamma för att vi har mottagits så överväldigande väl som vi har. Det hade vi inte ens vågat hoppas på, men vi jobbar också otroligt hårt för att upprätthålla en god kvalitet, säger Petter med ett ödmjukt och leende och får medhåll av Perry och Tomas.

Trion konstaterar att stadens välbesökta kvalitetshotell innebär en ökad efterfrågan på bra restauranger, och många av matgästerna kommer både från övriga Sverige och andra länder. Ihop med Restaurang Tage i Piteå, där gänget bakom CG är med som stöd och fysisk draghjälp, hoppas man kunna sätta Norrbotten ordentligt på mat- och dryckeskartan. De har själva gjort sig ett namn på Luleås krogkarta, då de alltid månat om att vara tillgängliga och på plats hela tiden. Närvaro och personliga kontakter är några av framgångsfaktorerna som blir extra viktiga i en mindre stad, där många känner alla.

– Vi har lyckats knyta till oss en grymt duktig och lojal personal och vi kompletterar varandra väl med våra olika spetskompetenser. Jag tror gästerna märker att vi som jobbar här funkar bra ihop, vi vet vad vi håller på med och har dessutom kul på arbetstid. Vi hoppas att det bidrar till den trivsel och folklighet vi strävar efter, säger Perry.

– Gör man det jäkligt bra så kommer det automatiskt mycket folk!

Vi konstaterar att det hänt en hel del i Luleå sedan 1970, då staden fick sitt första Max. Den svenska hamburgerkedjan som två år tidigare startade i Gällivare, då under namnet X-grillen. Men det är en helt annan story …

CG står för Carnivore Grill, ”köttätare”; reds anm.

CG-Baren-686


Vinguiden
tipsar

189.00 kr
199.00 kr