HEM

OPA – En helt ny ölstil, perfekt till snapsen

O.P. Andersons kryddmästare Jonas Odland har strålat samman med bryggmästaren Fredrik Tunedal på PangPang Brewery. Resultatet är sommarens kyligaste samarbete i form av ölet OPA.

”Vi ville skapa en kall bordskamrat till Sveriges populäraste snaps – O.P. Anderson. Idén har funnits hos mig länge då jag vet att väldigt många gärna dricker öl och snaps till sommarmaten. Därför har vi tagit fram en öl som matchar många olika kryddningar och klassisk sommarmat. Öl och snaps är ju väldigt goda smakkamrater och att ölet är alkoholsvagare bidrar till att man inte tappar smaklökarna” säger Jonas Odland, kryddmästare på Altia.

OPA är en handgjord Session IPA som börjar att säljas på Systembolaget och utvalda krogar den 1 juli. OPA har en lätt maltkropp, vilket lämnar plats åt citrustonerna från den amerikanska humlen, och har en återhållen fruktighet från jästen. Ölet är ofiltrerat, opastöriserat, handbuteljerat och är bryggt med PaleAlemalt, Münchnermalt och två sorters Karamellmalt. Humlen är Simcoe och Citra, båda från USA.

Jag har länge varit intresserad av grunderna i sprittillverkning och det hantverk som kryddmästaren gör för de klassiska svenska snapsarna. Det har därför varit en kul utmaning att hitta ett öl som kompletterar de komplexa kryddorna i O.P. Anderson och samtidigt funkar till typisk sommarmat” berättar Fredrik Tunedal, grundare av PangPang Brewery.

PangPang Brewery grundades 2011 och ligger i ett före detta bageri i Hökarängen utanför Stockholm. Filosofin för bryggeriet är att alltid gå den långa vägen och inte välja det som är mest praktiskt, enklast eller billigast. Detta innebär att all öl producerad av PangPang, och så även OPA:n, är ofiltrerad, opastöriserad och innehåller levande jästceller. Dessutom buteljeras och etiketteras all öl för hand.

En kall OPA avnjuts bäst tillsammans med en kylskåpstempererad O.P. Anderson och grillmat eller klassisk svensk sommarmat såsom fisk, skaldjur, västerbottenpaj och färskpotatis.

En 33 cl OPA kostar 39 kr.
Art 30550-03.

 

Källa

Klicka för att dela på facebook

Så här beställer du vin

Välj ditt vin och klicka Beställ. Vinet läggs i en varukorg hos Systembolaget, där du slutför beställningen. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.