HEM

One for the road

Är du älskare av skotsk whisky och tycker att ön Jura bjuder på extra goda drycker? Då ska du hålla utkik efter deras senaste, begränsade utgåva som gästspelar på de svenska Systembolagen i höst – One For The Road.

One For The Road är en tjugotvåårig single malt whisky som hyllar företagets manager och frontfigur Willie Cochrane, innan han avrundar sin nästan 40-åriga whiskykarriär och går i pension. Vinguiden.com var på plats när Willie Cochrane besökte Sverige och intervjuades av den whiskyälskande moderatorn Nour El Refai. (Som vi kommer prata mer med vid ett senare tillfälle.)

Jura är en ö i den skotska ögruppen inre Hebriderna, som ligger några hundra meter norr om orten Port Askaig på ön Islay, från vilken man tar färjan ut till Jura. På Jura finns endast en väg, en pub och ett destilleri. Författaren George Orwell flyttade ut till ön 1946, vars milda klimat var snällt mot hans tuberkulos, och skrev där sin kända roman “1984”. Invånarna i övrigt är få till mängden. Cirka två hundra personer bor på Jura, men antalet hjortar är desto fler. Det sägs att det är hjortarna som givit “djurön” dess fornnordiska namn. Nour El Refai, som besökt Jura flera gånger, beskriver ön som dramatisk, kargig, bergig och ödslig med ett rikt djur- och naturliv.

Jura-deer-686
Jura-beach-686

Small Isles Distillery

Jura ska en gång i tiden ha varit ett skatteparadis, där de boende helt egalt kunde tillverka egen whisky “för husbehov”. Lyckan varade dock bara till slutet av 1700-talet, då denna ynnest förbjöds och ön blev torrlagd. Trettio år senare fick Achibald Campbell tillåtelse att bygga ett destilleri, Small Isles Distillery, som producerade en tung, rökig whisky som liknade de som gjorts på Islay. 1875 tas destilleriet över av James Ferguson, som i många år kämpar med stora skulder i företaget. 1901 gick det inte längre att överleva tvisterna med markägaren och Ferguson tvingades stänga sitt destilleri.

I knappa sextio år låg resterna av det övergivna destilleriet kvar, då två lokala markägare Robin Fletcher och Tony Riley-Smith beslutade sig för att återuppbygga det och kombinera sin kärlek för whisky och omtanken om Juras minskande befolkning (det fanns drygt 100 personer kvar på ön vid den tiden). Sagt och gjort, 1963 var produktionen igång igen, Man döpte destilleriet till Jura och producerade en mycket ljusare, fräschare whisky än tidigare. Nuvarande ägaren, Whyte & Mackay, beslutade 2002 att lansera en rökigare whisky, som påminner om den gamla Small Isles whiskyn. Den kom att kallas ”Superstition” och blev en storsäljande succé. I dag tillverkas mer och mer rökig whisky på Jura. 2010 ökade Juras försäljning med 50 procent och whiskyn klättrade upp till topp tre av alla skotska whiskymärken i den brittiska försäljningsstatistiken. Det sägs att vattnet som man använder till Jura välsignades av det irländska helgonet St. Columba på 500-talet, och att Juravattnet botar sjukdomar och förlänger livet. Om det ligger någon sanning i det låter vi vara osagt.

Jura-barrels-686

Prisad whiskyambassadör

Men nu är det One for the Road som har lanserats. Ambassadören Willie Cochrane säger det inte själv, men han har vunnit över tio utmärkelser under sin karriär och har själv tagit emot flera tusen besökare från stora delar av världen, som alla är intresserade av destilleriet på Jura där kvalitet och engagemang är ledorden bakom hantverket och produktionen av whiskyfaten. Under hösten inledde han en omfattande Europaturné för att tacka för sin långa tid i företaget. Stockholm och Sverige blev Willie Cochrane´s sista stopp under den turnén.

– Något av det bästa med mitt jobb är att få välkomna alla som rest till Jura och få dela deras intresse för whisky. När jag nu har möjligheten kan jag inte tänka mig ett bättre sätt att ge tillbaka än att lämna ett sista avtryck – i form av One For The Road, berättar Wille Cochrane.

Jura-Willie-Nour-686

Tjugotvå år efter att man 1994 fyllde på ett litet fat av single malt whisky är nu One For The Road en fullbordad, unik single malt whisky, 50 procent. Den limiterade utgåvan kompletteras med en pinot noir finish och har en doft av nybakat bröd, vanilj, fuktig valnöt, vanilj, rostade bönor samt en touch av mörk choklad. I smaken finns toner av tranbär, kaffe, ingefära, karamelliserad persika, nektarin, päron inlagd i rött vin, sirap och körsbär.

Jura-whiskyglas-686

Det finns fyra klassiska flaskor i Juras kollektion. Den ljusa Origin 10 och den fylliga Diurachs Own 16, båda med en söt kant, medan Superstition och Prophecy är tungt rökiga i smaken.

Artikelnummer: 20280
Artikelbeskrivning: Jura 22y One For The Road, 50%, 700 ml
Försäljningspris: 1 595 kronor
Webblansering Systembolaget: 2016-10-27

Jura-flaska-686


Vinguiden
tipsar