HEM

Öl på längden och tvären

Ölguiden har varit på Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm. Platsen var Nordic Light Hotel och utbudet var rikligt. Vi bjuder på ett axplock av mässans utställare.

Sigtuna Brygghus
Ett bryggeri som grundades för drygt tio år sedan, med sju stycken året-runt-brygder och dessutom flera special- och säsongsöl. Certifierat för ekologisk produktion och bryggeriet drivs av förnyelsebar el skapad av vind- och vattenkraft.

Nordic Kiwi
En spännande mix av öl och champagne bjöd “svenska Nya Zeeland” på, bland annat. Nordic Kiwi Brewers är ett bryggeri på Ekerö, där Kerryn och Craig gör svenskt öl med humle från Nya Zeeland. Som de säger själva, de brygger öl med “Nordic Heart & Southern Soul”.

Oceanbryggeriet
I Göteborg brygger man öl i Lyckholmsbryggeriets gamla bryggerier, och en av sorterna som visades upp var Ebbot Ale. En traditionell engelsk Brown Ale med både engelsk och amerikansk aromhumle. Passar utmärkt till en engelsk fotbollsmatch och brittisk eller svensk husmanskost, sägs det.

Nya Carnegiebryggeriet
Samarbetet mellan Brooklyn Brewery, Carlsberg Sverige och några fria investerare resulterade i Nya Carnegiebryggeriet, som ligger i den gamla lampfabriken i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Namnet Nya till trots har bryggeriet hundraåriga rötter i Carnegie Porter, Sveriges äldsta idag levande varumärke, om man säger så här om sig själva: “Vi har öl, tradition och storstadspuls i vårt DNA och hoppas kunna bygga ett öleldorado i Stockholm”.

Värmdö Bryggeri
Bakom bardisken på Värmdö Bryggeri hittade vi kocken Ludvig Brydolf (på bilden nedan), som hjälper skärgårdsbryggeriet att hitta nya smaker och ölkombinationer. Som bland annat resulterat i ett öl av typen saison som blandats med gotländsk tryffel, tillsatt i svensk whisky.

Ludvig-686