HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Öl- och lakritsprovning

Nu är det snart dags för en av årets svartaste helger – Lakritsfestivalen! Världens största lakritsfest äger rum i Stockholm för åttonde året och några av de stora dragplåstren är alla provningar på plats. I år kan du få chansen att medverka på en trendig öl- och lakritsprovning!

2009 bestämde sig lakritsprovaren Tuija Räsänen för att arrangera landets första lakritsevent. Syftet var att försöka samla lakritsälskare och branschfolk, och det lyckades hon med – med råge. Drygt 1 300 personer kom till den inte så stora lokalen på Kammakargatan i Stockholm, och besökarantalet fortsatte att växa. 2015 var lakritsfansen från flera delar av världen fler än 11 000. Platsen är numera Annexet vid Ericsson Globe och under hösten anordnas även en festival i Helsingfors.

Eventets provningar kom att bli en central del av hela upplevelsen redan från start, och förutom de många smakupplevelserna är de även ett sätt att fånga upp aktuella trender. En av årets mest lockande provningar är en öl- och lakritsprovning.

– De senaste årens intresse för lakrits har gjort att flera öl har smaksatts med lakrits, och ölbryggartrenden har skapat många nya typer av öl, vilket gör det extra spännande att matcha öl med lakrits, berättar lakritsexperten och festivalarrangören Tuija Räsänen. Hon håller öl- och lakritsprovningen tillsammans med ölexperterna Jens Hjorth och Jennie Pihl från Bistro Mammsen.

Mammas Bistro
Bistro Mammsen på Södermalm i Stockholm drivs av Jens Hjorth – namnet syftar på hans mamma, som tidigt väckte Jens matintresse – och blev förra året blev utsedd till topp fem-finalist i Allt om Stockholms Krogpris ”Bäst i stan 2015”. Mycket tack vare sin ”hemma-hos-känsla”, men även tack vare sina regelbundna ölprovningar och det gedigna utbud av allt från lokalbryggd hantverksöl till amerikanska craftbeer och tjeckisk kvalitetslager. På Lakritsfestivalen gästspelar Bistro Mammsen med en ölbar.

– Vi vill höja upplevelsen och kunskapen kring öl och därför behandlar vi det gärna som ett vin, säger ölexperten Jens Hjorth.

Öl- och lakritsprovningen hålls lördag den 23 april kl 15 och söndag den 24 april kl 15.30.