HEM

Aktuellt

Odlarchampagne på svensk mark

Det finns flera tusen vinodlare i Champagne, Frankrike, och de stora husen producerar miljoner med flaskor på inköpta druvor. Att jämföra med odlarchampagne, där vinmakarna enbart använder egna druvor för att producera sin champagne. En av dessa vinmakarfamiljer är Pierre Péters i Le Mesnil.

De buteljer med vin som i huvudsak baseras på inköpta druvor mixas för att år efter år smaka exakt likadant. Odlarchampagne däremot görs i upplagor som ofta är mindre än en hundradel så stor och av egna druvor som speglar vingårdarnas terroir. Till denna exklusiva skara hör familjen Pierre Péters, med säte i Grand Cru-byn Le Mesnil. De har också odlingar i Oger, Avize och Cramant – tre av de andra berömda byarna i Côte des Blancs. Familjen Pierre Péters tillhör de förnämsta vinodlarna och belönas ofta med toppbetyg för sina karaktärsfulla viner.


Pierre Péters Grand Cru-vingårdar i Le Mesnil.

Chardonnay och inget annat

Pierre Péters förfogar över nitton hektar Grand Cru-vingårdar där det endast odlas Chardonnaydruvor. Snittåldern på vinstockarna är drygt trettio år och de handplockade druvorna från varje vingård vinifieras separat i små temperaturkontrollerade ståltankar. Varje steg i framställningen siktar på att bevara och framhäva den mineralitet och finess som är Pierre Péters speciella kännetecken. Vin från den aktuella årgången blandas med reservviner från upp till femton olika äldre årgångar i den färdiga champagnen.

Lovordad av experter

Experter rankar Pierre Péters Cuvée de Réserve som en av de bästa odlarchampagnerna på den svenska marknaden. Richard Juhlin, som är världsledande champagneexpert, kallar Pierre Péters ett av Champagnes oupptäckta guldkorn och vinlegenden Michel Jamais lovordade Pierre Péters Cuvée de Réserve när han sammanfattade det bästa från 2016.
– Jag vill lyfta fram den champagne jag tycker presterar allra bäst per satsad krona, NV Cuvée de Réserve från Pierre Peters, en utsökt och frisk Blanc de Blancs från Le Mesnil för bara 330 kronor.

Pierre Péters Cuvée de Réserve finns i Systembolagets fasta sortiment och är ett elegant vin med doft av citrus, rostat bröd och nougat. Smaken är frisk och brödig med inslag av citrus, persikor, nougat och mineral. Passar ypperligt som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter.

Läs mer om champagne här


Marie Arpnäs

Vinguiden
tipsar