HEM

Nytt vin med gamla anor

Mo, som i mousserande och xx, som i appaxximento. Lanseringen av Moxxé visar på att en ny tid är kommen, då gamla metoder kan kombineras till nyskapande viner.

Tillvägagångssätten är långt ifrån nya, tillverkningen med torkade druvor och bubblande viner tog sin start redan i 1700-talets Veneto. En kombination av dem har dock aldrig förekommit, något den välkända tillverkaren Masi har bestämt sig för att ändra på.

Producenten har sedan länge haft en erkänd roll inom tillverkningen av Amarone, så att de tar sig an ett nytt Appaxximentovin är föga förvånande. Metoden går ut på att torka druvorna innan press, vilket gör att vattnet avdunstar och egenskaper som arom, färg och sötma förstärks.

Olikheter som kompletterar

Deras vin Masi Moxxé Brut är gjort på frisk Pinot Grigio och den mer komplexa, torkade rondören Venduzzo. Druvornas olika egenskaper är menade att sammarbeta för att skapa en frisk, aromatisk dryck med ljust, gyllene ton. Smakerna beskrivs som mogna och fräscha, med nyanser av citrus och gröna äpplen.

Vinet serveras väl kylt, gärna som ett trevligt inslag vid festliga tillfällen. Frukttonerna passar perfekt till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller varför inte som en pärlande välkomstdrink?

 class=
Moxxé lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 1 mars. Vinet kommer att ha artikelnr 77245 och kosta 109 kr.