HEM

Nyheter på Systembolaget

Fredag 5 feb är det dags för Systembolaget att släppa viner under kategorin ”tillfälliga små partier”, och det är onekligen en hel del guldkorn som gömmer sig bland de mousserande, vita och röda vinerna. Det finns dock ett litet ”men” – upplagor och tilldelning är begränsade så har du hittat din favorit eller något annat som kittlat smaklökarna kan det vara bra att ha en plan … och snabba fötter!

Då jag själv inte haft förmånen att prova mig igenom detta sortimentsläpp så får jag lita till ”gamla erfarenheter och det jag smakat från tidigare årgångar” av samma producenter, men också kika lite på vad mina kollegor flaggar för.

Heta rekommendationer ur flaskfloran är:

Pierre Gimonnet Cuvée Fleuron

Pierre Gimonnet Cuvée Fleuron 2008

Jag är ett stor fan av bröderna Gimonnet´s champagner, det erkänner jag omgående! Så denna Blanc-de-Blancs, där majoriteten av druvorna är hämtade från Grand Cru-byarna Cramant, Chouilly och Oger, kommer jag hänga på låset för att få lägga vantarna på. Förhandsomdömen handlar om ungdomlig fräschör, ursprungskaraktär med en finfin syra och storartad makbalans som kommer passa utmärkt till olika matanrättningar.
Art.nr: 96028 - Pris: 429 kr

Felton Road Bannockburn Chardonnay

Felton Road Bannockburn Chardonnay 2014

En av mina favoritproducenter från Nya Zeeland släpper ny årgång av sin framgångsrika chardonnay. En vägdelare för vissa, vilket innebär att det finns de som uppskattar den ung, återhållsam men ändå druvtypisk och generös i doft och smak. Sedan finns det även de som ser potential i att spara den för att se vart frukt, fat- och smörighet tar vägen med tiden. Möjligheterna finns för rejäl avnjutning i bägge fallen … Jag väljer att köpa på mig vinet av bägge anledningarna. Eftersom tilldelade flaskor ”bara” är 660 stycken till antalet så blir det nog till att ställa klockan och ta fram snabbskorna.
Art.nr: 90169 - Pris: 259 kr

Vacqueyras Garrigues Montirius

Vacqueyras Garrigues Montirius 2014

Vacqueras tillhör Frankrikes och Rhônedalens minsta apellationer med sina 1000 hektar vinodlingar. Trendig bland grupper som förespråkar biodynamiskt framställda viner. Med denna grenach/syrah-blend så visar man enligt utsago upp sig från en väldigt attraktiv sida, det vill säga ung i doften där de röda bären dominerar med sin karakteristiska kryddighet. Örtighet och mineral träder fram tillsammans med lakrits, blåbär och vitpeppar i smaken. Låter väl lovande?!
Art.nr: 95078 - Pris: 179 kr

Klicka här för att se övriga produkter i sortimentsläppet »

Klicka för att dela på facebook