HEM

Nyheter på Systembolaget

4 mars släpps lite nyheter i småpartier på Systembolaget.
I utbudet hittar vi rött, vitt, mousserande, öl och whisky denna gång.
Här nedan några fina vintips och kanske en anledning att lägga några kronor extra för konsumtion eller lagring.

Eve Chardonnay

Eve Chardonnay 2014

Chardonnay från USA är alltsomoftast förknippat med Kalifornien och smakkaraktären därifrån. Sedan en tid så utmanas den av en av mina favoritproducenter, Charles Smith Wines från Washington State och dess senaste AVA: Ancient Lakes. Namnet Eve kommer för övrigt av växtplatsen Evergreen. Frisk, fruktig doft där päron och mandarin är några av karaktärsdragen. Smakmässigt så återfinns dessa egenskaper tillsammans med en diskret fatton plus citrus och gula äpplen. Elegant avslut där citrusen tar tid på sig att ebba ut. Utmärkt aperitif och även ypperlig kamrat till fisk- och kycklingrätter där citrustonerna återkommer i olika skepnader i marinad, krydda eller sås.
Art.nr: 92901 - Pris: 109 kr

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2012

Här har vi ett vin som jag verkligen sett fram emot, tipsen och rekommendationerna har pekat på just detta släpp från Tahbilk.
Stort vin, fylligt med tydlig frisk syra och med en väl balanserad strävhet som gör att tanninerna jobbar på fint mot kötträtter av nöt och lamm. Dessutom ett gott grillvin då smakerna signalerar generösa inslag av mogna plommon, björnbär, körsbär, vanilj och kaffe. Vinet har också lagrats på en mix av franska och amerikanska fat i 18 månader – vilket förstärker elegansen i vinet.
Fyndläge rent ut sagt.
Art.nr: 96061 - Pris: 199 kr

Cuvée des Moines Brut Vintage Besserat de Bellefon

Cuvée des Moines Brut Vintage Besserat de Bellefon 2006

Ett av de champagnehus som jag emellanåt ”glömmer bort” till förmån för de mer namnkunniga bjässarna eller i min iver att upptäcka mer småskaliga champagnetillverkare. Tack o lov blir jag alltsomoftast påmind om att Besserat de Bellefon gör utmärkta champagner.
Denna gång erbjuds vi en vintagecuvée från 2006 och beskrivs i smaken som en symfoni av citrusskal, syrliga gröna äpplen, nougat, smakfullt rostade bröd, mineral och örtighet. På näsan adderar vi också till en fint utvecklad stil där honung och nötter kompletterar smakbilden.
God i glaset idag, går utmärkt att lagra upp till 5 år till … varför man nu ska göra det!?
Art.nr: 95147 - Pris: 477 kr

Klicka här för att se övriga produkter i sortimentsläppet »

Klicka för att dela på facebook