HEM

Nyheter på Systembolaget

Dags igen för släpp av tillfälliga nyheter på Systembolaget, 19 februari är datumet vi skriver in i kalendern och den här gången finns det en hel del fynd att göra – både när det kommer till kvalitet och inte minst priset. Jag hittar en fin blandning av producenter och vinhus som jag sedan en tid följer med stort intresse, och dessutom några som jag blivit tipsad om och som alltid levererar viner av mycket hög klass. Så det kommer ”klia rejält i fingrarna” den 19:e och är du samlare och/eller livsnjutare så kanske du bör lägga till en försäkran om att din butik har de viner du planerat inhandla. Sortimentet är trots allt begränsat … annars kanske du får överväga att göra som man gjorde i tonåren inför attraktiva biljettsläpp till konserter, det vill säga ta med sovsäcken och lägga dig utanför dörrarna. Lycka till!

Françoise Bedel Brut L'Ame de la Terre

Françoise Bedel Brut L'Ame de la Terre 2002

Förhandsrapporterna skvallrar om en årgångschampagne med karaktär i stor och lite mörk stil. Mogna nästan lite multna frukter och med en mineral som fortfarande bjuder på rejält smakfyrverkeri. Jag har i ärlighetens namn aldrig smakat något från detta champagnehus, men eftersom just 2002 tillhör ett av mina favoritår i Champagne så det ska bli mig ett sant nöje att få stämma träff med denna skönhet så snart det bara går.
Art.nr: 99829 - Pris: 499 kr

Chablis Grand Cru Château Grenouille La Chablisienne

Chablis Grand Cru Château Grenouille La Chablisienne 2005

Här blir det jobbigt känner jag, det här är en av mina favoritchablier där jag både njutit av, samt sparat på mig av 2010:an. Nu släpper man ett mindre antal flaskor av sitt flaggskepp från 2005. Jag kan inte tänka mig annat än att jag kommer bjudas på finstämd mineralitet och blommighet, torr och krispig elegans som får snålvattnet att rinna till redan vid första anblicken. Det fina med denna Grand Cru är att den tål att lagras 10-15 år till, om man nu pallar att vänta så länge …
Art.nr: 91227 - Pris: 599 kr

Quinta do Mouro Estremoz

Quinta do Mouro Estremoz 2009

Jag firade den senaste julhelgen på Madeira och på hotellet där vi bodde hade de en spännande vinlista där Quinto do Mouro från Alentejo fanns representerade med sina viner. Jag föll då för både Estremoz 2008 och deras Gold Label 2009. Därför ser jag det som en sent kommen julklapp att Estremoz 2009 nu släpps på Systembolaget. Syndigt mörkröd i färgen och med läckra aromer av choklad, russin, lakrits och ett uns av kanel. Smakmässigt utvecklad där kryddigheten och fatet tillsammans med de mörka bären dröjer sig kvar på ett härligt sätt enligt utsago – och med tanke på att den beskrivningen passar bra in på mitt möte med Quinto do Mouro-vinerna i julas så har jag ingen anledning att misstro den fingervisningen för denna 2009:a. Flaggar dock för att detta är ett vin där maten bör matchas på ett genomtänkt sätt då det finns en tydlig strävhet.
Art.nr: 90451 - Pris: 239 kr

Klicka för att dela på facebook