HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ny bok om Spaniens viner

Vino! är en nyskriven bok om spanska viner. Författaren bakom boken är Vinguidens Johan Franco Cereceda som jobbat med vin i snart 30 år, som vinskribent, föreläsare och på TV.

Spanska viner hade under många år en marknadsledande position i Sverige. Det var delvis Rioja och distriktets viner som fick många i Sverige att växla över från sprit till vin och på 90-talet var en av tre flaskor som såldes ett vin från Spanien. Sedan tog andra länder över.

Men idag är Spanien åter på gång och placerar sig som trea på Systembolagets lista över största
vinländer i Sverige. Man gör det mer och mer tack vare kvalitetsviner, säregna viner från mindre
distrikt.

Det finns med andra ord massor kvar att lära om den spanska vinscenen.

Lagom till detta släpper Vinguidens Johan Franco Cereceda en bok om spanska viner. Boken Vino! tar ett brett grepp om landets olika vindistrikt, speglar flera möten med spännande vinpersonligheter och har bland annat ett spännande druvindex med närmare 100 olika druvor med en kortare karakteristik för varje druva.

– Perspektivet är brett, hellre inkluderande, inte minst med tanke på att det är den första vinbok om spanska viner som skrivits i Sverige. Jag ville också ha utrymme för fördjupning och eftersom jag är skribent, ville jag ha mycket text. Det är en bok att läsa, inte bläddra i.

Johans kunskaper om Spanien och landets viner är väldokumenterade, inte minst under tiden då han
var chefredaktör på Världens Viner och medredaktör för vinbibeln En Värld av Vin.

– Idén till boken föddes egentligen för flera år sedan. Jag insåg att det saknades bra vinlitteratur om Spanien, i synnerhet på svenska.

Sedan ett år tillbaka är Johan Franco Cereceda Editor in Chief på Vinguiden.


Vinguiden - Så mycket mer